Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η Δράση για τα ναρκωτικά


Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, η Δράση επισημαίνει τα εξής:
1) Παραμένει και στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, πέρα από κάθε λογική, η αναχρονιστική και επικίνδυνη ταύτιση της κάνναβης με την ηρωίνη. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κατηγοριοποίηση για τις διάφορες ουσίες. Έτσι, ένα προϊόν λιγότερο επικίνδυνο απο το αλκοόλ, εξαιτίας της απαγόρευσης, λειτουργεί σαν σκαλοπάτι προς την ηρωίνη.
 
2)  Όπως έχει αποδειχθεί, η απαγορευτική πολιτική όχι μόνο απέτυχε στον έλεγχο της παραγωγής και της κατανάλωσης των παράνομων ψυχοτρόπων, αλλά αντίθετα μεγαλώνει το πρόβλημα που υποτίθεται ότι καταπολεμά, αυξάνοντας τον αριθμό των χρηστών, τον αριθμό των θανάτων και τη διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών. Η άρση της απολύτως αδιέξοδης κατασταλτικής πολιτικής είναι ο μόνος τρόπος να ελεγθεί με διαφάνεια η κατανάλωση, η παραγωγή, η εγκληματικότητα και πάνω απ΄όλα η υγεία των πολιτών.
3)  Με το άρθρο 22 παρ.5 του νομοσχεδίου, μια ετερόκλητη κομματική συμμαχία κρατικίστικου συντηρητισμού επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στην θεραπεία των εξαρτήσεων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το παράνομο εμπόριο της ηρωίνης. Με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται η δυνατότητα χορήγησης από τον ιδιωτικό τομέα της "ασπίδας" (ναλτρεξόνη), την οποία μπορεί πλέον να χορηγεί μόνο το δημόσιο. Πρόκειται για σοβαρό θεραπευτικό ολίσθημα του νέου νομοσχεδίου,που οδηγεί πρακτικά στην άρση της προστασίας απο χιλιάδες χρήστες που λαμβάνουν τον ανταγωνιστή (ναλτρεξόνη) με ελάχιστο κόστος και στη μαζική επιστροφή τους στην ηρωίνη. 
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κατά την εκτίμησή μας χειρότερο από το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου, υπαγορευόμενο από αναχρονιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις, που είναι κυρίαρχες πλέον εντός του κοινοβουλίου. 
Με τη διαιώνιση και την επαύξηση της κατασταλτικής πολιτικής στο ζήτημα των ναρκωτικών παρατείνεται ο εγκλωβισμός του χρήστη στην αθλιότητα της παρανομίας και η εξάρτηση του από την πανίσχυρη μαύρη αγορά των ναρκοεμπόρων.


Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου:
Τηλ. 2107472530

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου