Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ανατροπές στις βάσεις των Πανελλαδικών - Τα κερδισμένα τμήματα - Σε ποιες σχολές θα γίνει «σφαγή»

Η ανακατανομή των εισακτέων δημιουργεί προσδοκίες για μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένες σχολές, την ίδια στιγμή που σε αρκετά τμήματα ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες υποψήφιοι θα δουν το καλοκαίρι να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι βάσεις εισαγωγής, εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων.



Πρόκειται για τις Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.λπ.

Αντίθετα, περισσότερους φοιτητές θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και αρκετά Πολυτεχνικά, όπως Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.

Επισημαίνεται ότι η εικόνα στον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ διαφοροποιείται ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο.

Πιο τυχεροί, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι όσοι επιλέξουν τμήματα που ανήκουν στο 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός αυξάνεται θεαματικά.

Αντίθετα, στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υποψήφιοι θα τα βρουν... σκούρα, καθώς οι θέσεις που προβλέπονται είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το 2012.

Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι εισακτέοι στα τμήματα ΑΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Στα τρία Νομικά τμήματα της χώρας οι εισακτέοι για την κατηγορία του 90% των θέσεων για φέτος θα φτάσουν του 900, όταν πέρυσι είχαν απορροφηθεί 1.107 φοιτητές. 

Στα τμήματα Φιλολογίας το ψαλίδι φτάνει το 50%. Μείωση των εισακτέων παρατηρείται και στις Ιατρικές σχολές. Το τμήμα της Αθήνας χάνει 44 θέσεις. 

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στο τμήμα του Αριστοτελείου, καθώς από τις 162 θέσεις που δόθηκαν το 2012 μειώνονται φέτος σε 100. 

Τα «κερδισμένα» τμήματα


Στον αντίποδα, αυξάνονται οι θέσεις των εισακτέων, ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι, σε μία σειρά πρωτοκλασάτων πανεπιστημιακών τμημάτων. Ευκολότερη αναμένεται να είναι η πρόσβαση για πολλά Πολυτεχνικά τμήματα, Οδοντιατρικές σχολές και υψηλόβαθμα Οικονομικά τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου