Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Όλα τα “ωραία” κάποτε… τελειώνουν


hands-of-Cyprus
Η επιλογή της Κύπρου να γίνει μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας», θεωρήθηκε μεγάλο γεγονός. Η είδηση πανηγυρίστηκε στο νησί και έγινε δεκτή με δάφνες στην Ελλάδα. Όλοι διέβλεπαν μια στρατηγική κίνηση με απώτερο σκοπό την επίσπευση επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Όμως αποδεικνύεται πως οι ευρωπαίοι αλλού είχαν εστιάσει την προσοχή τους.


Οικονομικά, η προσέλευση της Κύπρου στο Ευρώ δεν οφέλησε με κανένα τρόπο τη μεγαλόνησο. Εκτός από το Λουξεμβούργο (ιδρυτικό μέλος της Ένωσης) καμία άλλη χώρα με χαμηλό φορολογικό περιβάλλον (Λιχτενστάιν, Ελβετία) δεν ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη. Δανία και Αγγλία απέχουν από την Οικονομική Νομισματική Ένωση, ενώ συνολικά από τα 27 μέλη της Ένωσης 17 συμμετέχουν στο Ευρώ. Η Κύπρος λοιπόν με την ιδιαιτερότητα των ρωσικών κεφαλαίων στην οικονομία της, «τράβηξε» το ενδιαφέρον των ισχυρών της Ευρώπης. Από την εξέλιξη των γεγονότων, η Γερμανία φαίνεται να είχε βάλει στο μάτι τα ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Επικεντρωμένη στο ξέπλημα χρήματος, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, δείχνουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς στη μεγαλόνησο, παρόλο που σε γερμανόφωνα κράτη και κρατίδια (αναφέρθηκαν παραπάνω) συμβαίνει ακριβώς το ίδιο γεγονός. Η Κύπρος όμως είναι σαφώς ευκολότερος στόχος (εμπλέκεται η Τουρκία και το ψευδοκράτος – διαχρονικοί σύμμαχοι της Γερμανίας και εχθροί των Ελληνοκυπρίων) ενώ βρίσκεται σε ένα «πλούσιο» γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η επιστροφή στη λίρα εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Κυπριακή πολιτική ηγεσία. Παρόλο που επίσημα δηλώνεται ότι δεν επιδιώκεται έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας και η προσπάθεια ανάκαμψης στηριζόμενοι στο εθνικό νόμισμα, εξετάζεται πολύ σοβαρά. Έγκριτοι οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί εκφράζουν ανοιχτά αυτή τη σκέψη, μετά και από τις προθέσεις των Ρώσων, όπως φαίνεται να διατυπώνονται μετά και τις διαβουλεύσεις του Κύπριου υπουργού εξωτερικών στη Μόσχα.

Το σίγουρο είναι πως με κούρεμα ή όχι στις καταθέσεις η αξιοπιστία και ο φορολογικός παράδεισος της κυπριακής οικονομίας δεν θα υφίσταται για κανέναν επενδυτή. Άρα η λύση της κυπριακής λίρας, όσο κι αν προκαλεί, άλλο τόσο ιντριγκάρει. Μεγάλο πλεονέκτημα και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της ΑΟΖ που μόνο έτσι θα εκμεταλευθούν και θα αξιοποιηθούν καθαρά προς όφελος της Κύπρου και μόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου