Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Οι εξελίξεις στην Κύπρο “φρενάρουν” την Αθήνα


Antonis-Samaras-Giannis-Stournaras
Ανοιχτά παραμένουν ακόμη, λόγω και των εξελίξεων στην Κύπρο, τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, καθώς έχει ανοίξει και άλλο ένα ζήτημα, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και των αναγκών που θα δημιουργήσει η απορρόφηση των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, οι όποιες επιπλέον ανάγκες θα καλυφθούν από τους Ευρωπαίους, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ενώ -εφόσον το αποφασίσει η Κύπρος- 4 ελληνικές τράπεζες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Τα υπόλοιπα μέτωπα, όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στη χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, κλήθηκε και ο Αντώνης Μανιτάκης, καθώς η “καυτή πατάτα” για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ είναι οι αποχωρήσεις. Η Τρόικα ζητεί συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως το τέλος του 2014 από τη δεξαμενή των 25.000 που θα μπουν σε εφεδρεία το 2013.
Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση για αποχωρήσεις και συζητά μόνο το σχέδιο κινητικότητας, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται σαφώς υπέρ της αξιολόγησης, αλλά και των αποχωρήσεων των “ακατάλληλων”, όπως δήλωσε μετά τη χθεσινή σύσκεψη.
Την ίδια ώρα παρατηρούνται καθυστερήσεις στην μετακίνηση των πρώτων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον Νοέμβριο του 2012 κάτι που σημαίνει ότι παρατείνεται και το διάστημα κατά το οποίο πληρώνονται με το 75% των αποδοχών τους. Αιτία ότι κάποιοι από τους φορείς στους οποίους υπηρετούσαν οι υπάλληλοι δεν έστειλαν τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα το ΑΣΕΠ να μην μπορεί να βγάλει τα αποτελέσματα για το πού θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι.
Χθες το υπουργείο έβγαλε και νέα εγκύκλιο με την οποία αναφέρει ότι 75 υπάλληλοι για τους οποίους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου εκπρόθεσμα έχουν 20 μέρες να υποβάλουν αίτηση δηλώνοντας σε ποια κενή θέση επιθυμούν να μετακινηθούν.
Αντιδράσεις και από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση υπάρχουν και για την εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα να διατηρηθεί και το 2013 το χαράτσι της ΔΕΗ και να μετατεθεί  χρονικά για το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι αυτό είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, προκειμένου να διασφαλιστούν τα έσοδα από τους φόρους ακινήτων έως ότου ετοιμαστεί ο νέος μηχανισμός είσπραξης.
Όμως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον Φώτη Κουβέλη να δηλώνει ότι εάν το ειδικό τέλος συνεχιστεί και μετά τον Μάιο, θα πρόκειται ουσιαστικά για νέο μέτρο. Κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί, για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να επεξεργαστεί μια φόρμουλα ηπιότερης μορφής χαρατσιού, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται μια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ, ώστε τα συνολικά ετήσια έσοδα να είναι 2,2 δισ ευρώ (έναντι 2,5 δισ. ευρώ του ΕΕΤΗΔΕ), όσο δηλαδή είχε υπολογιστεί ότι θα αποφέρει και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
Παράλληλα, όμως, αφού δεν θα τεθεί σε ισχύ ο ενιαίος φόρος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τον ΦΑΠ του 2013, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ.
Ανοιχτός παραμένει ακόμη και ο αριθμός των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών τόσο στις Εφορίες όσο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την Τρόικα να επιμένει στις 12 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και έως 36 δόσεις στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου