Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ανησυχούν για τις καταθέσεις τους οι Βρετανοί

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί, κάτοικοι εξωτερικού, ανησυχούν και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ευάλωτες χώρες της ζώνης του ευρώ μετά τη διάσωση της Κύπρου η οποία προβλέπει το «κούρεμα» των μεγάλων ανασφάλιστων καταθέσεων, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλών για τους κατοίκους εξωτερικού Devere Group.


«Όλο και περισσότεροι Βρετανοί κάτοικοι εξωτερικού, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ανησυχούν πλέον, και όχι αδικαιολόγητα, για τις καταθέσεις τους σε αυτές τις χώρες», λέει ο Νάιτζελ Γκριν, γενικός διευθυντής της εταιρείας, χωρίς όμως να δίνει ακριβή στοιχεία.

Ο όμιλος Devere παρουσιάζεται ως ο υπ' αριθμόν ένα ανεξάρτητος (εξαιρουμένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών) σύμβουλος για χρηματοοικονομικά θέματα για τους Βρετανούς κατοίκους Εξωτερικού με κεφάλαια 9 δισ. δολαρίων υπό τη διαχείρισή του.

«Οι χρηματοοικονομικοί μας σύμβουλοι στις ζώνες αυτές έχουν αναφέρει μια σημαντική αύξηση των αιτήσεων των αποδήμων Βρετανών που επιδιώκουν να σώσουν τα κεφάλαιά τους στο θεσμικό πλαίσιο άλλων χωρών που θεωρούνται ασφαλέστερες, μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα της πρώτης εκδοχής του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, το οποίο προέβλεπε τη φορολόγηση του συνόλου των καταθέσεων», σημειώνει ο Νάιτζελ Γκριν.

«Άσχετα αν οι αρχές το αποδέχονται ή όχι, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να γίνουν σημαντικές αποσύρσεις κεφαλαίων από τις χώρες αυτές, καθώς οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι λογαριασμοί τους θα είναι οι επόμενοι που θα λεηλατηθούν», τονίζει η ίδια πηγή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου