Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Θέμα 24ωρων η πώληση των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας

Θέμα 24ωρων θεωρείται η μεταφορά του ενεργητικού και του παθητικού των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, διαδικασία που θα δρομολογηθεί το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για όσους έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς.



Ενδεικτικά το ότι η Λαϊκή Τράπεζα, θυγατρική της Cyprus Popular Bank στην Ελλάδα θα διαχωριστή σε «καλή» και «κακή» τράπεζα δεν πρόκειται να επηρεάσει τους καταθέτες της στην Ελλάδα, αδιακρίτως των ποσών που έχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην θιγούν οι καταθέτες στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά στην Κύπρο. Έτσι, ανεξαρτήτως του ύψους της κατάθεσης, όλα τα χρηματικά ποσά λογαριασμών που τηρούνται σε καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα δεν θίγονται. Αντίστοιχα, κανένα απολύτως θέμα δεν τίθεται και για χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση στη διαδικασία πώλησης του ενεργητικού και του παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών πέραν της 26ης Μαρτίου. Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τραπεζιτών για εξελίξεις ακόμα και μέσα στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Το κόστος από τη μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων σε ελληνικές τράπεζες θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα 750 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το κυπριακό δημόσιο και τα άλλα 750 εκατ. ευρώ θα τα εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ προκρίνει την πώληση «πακέτο», δηλαδή μία ελληνική τράπεζα να αγοράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών.

Ήδη η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου. Υπάρχει επίσης το σενάριο τα περίπου 350 υποκαταστήματα να καταλήξουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ένα ενδεχόμενο που πάντως χάνει έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, «αγοραστές υπάρχουν» και μένει μόνο η απόφαση των Κυπρίων για πώληση ώστε τα καταστήματα να ανοίξουν ξανά υπό νέα διεύθυνση. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, κάτι τέτοιο έχει αποφασιστεί από το Eurogroup και μένει μόνο η ψήφιση του σχετικού νόμου από την κυπριακή Βουλή.

Πρέπει να σημειωθεί πως για τους πελάτες των μεταβιβαζομένων τραπεζών δεν θα επέλθει καμία αλλαγή, καθώς τόσο τα δάνεια όσο και οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν αυτούσια στην τράπεζα που θα αγοράσει τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή των επιτοκίων καταθέσεων ειδικά στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου