Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η άγνωστη ζωή του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη των Media Markt


Τέλος στη ζωή του αποφάσισε να βάλει τη Δευτέρα στο σπίτι του στη Βαυαρία ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αλυσίδας Media Markt, Otto Beisheim. Ο Beisheim ήταν γνωστός για την επανάσταση που έφερε στο λιανικό εμπόριο στη μεταπολεμική Γερμανία και ήταν ιδιοκτήτης πολυάριθμων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, από τις οποίες απέκτησε μεγάλη περιουσία. Ωστόσο, η ζωή του περιβάλλεται και από πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού για χρόνια απέκρυπτε πως είχε υπηρετήσει στα SS.

Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου του, αυτοκτόνησε σε ηλικία 89 ετών, όταν έμαθε ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια. Πέθανε μόνος, αφού ήταν χήρος από το 1999, δεν είχε παιδιά και διατηρούσε ένα προφίλ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Εκτός από τη Media Markt, στην ιδιοκτησία του είχε τη Makro, τη Saturn, τη Real, τα Kaufhof, ενώ ήταν συνιδρυτής του ομίλου Metro. Από την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα είχε αποκτήσει περιουσία που άγγιζε τα 3,3 δισ. δολάρια, ενώ κατάφερε να γίνει ένα δυνατό όνομα στην ευρωπαϊκή κυρίως αγορά και να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους Γερμανούς.

Ο Beisheim ήταν γιος ενός επιστάτη. Η οικογένεια του ζούσε κοντά στο Essen της Γερμανίας και καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για να πάει στο γυμνάσιο, έγινε έμπορος δερμάτων. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο όταν έγινε πλούσιος, έκανε μεγάλες δωρεές σε σχολεία και πανεπιστήμια. Μάλιστα, μια σχολή κοντά στην πόλη Koblenz φέρει το όνομά του (WHU-Otto Beisheim School of Management).

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στα SS, γεγονός που έγινε γνωστό μόλις το 2006. Πολλοί είπαν ότι το μυστικό παρελθόν του ήταν αυτό που τον έκανε να είναι αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας και να αποζητά τη μοναχικότητα.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Beisheim εργάστηκε ως χονδρέμπορος ηλεκτρονικών ειδών. Ένα ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν αυτό που του έβαλε την ιδέα του «cash and carry», πρακτική που έμελλε να είναι το κλειδί της επιτυχίας του. Εκεί, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο οι αποθήκες πωλούσαν έναντι μετρητών τα αγαθά στους πελάτες. Αντίθετα, στη Γερμανία μέχρι τότε οι παραγγελίες γίνονταν επί πιστώσει και τα αγαθά παραδίδονταν σε λιανοπωλητές. Επιστρέφοντας στη Γερμανία, το 1964 ίδρυσε τον όμιλο Metro, εισάγοντας την ιδέα του «cash and carry» στη χώρα. Στη συνέχεια, επέκτεινε τις δραστηριότητες του ομίλου και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ιταλία.

«Ο Otto Beisheim ήταν πρωτοπόρος και θρύλος στον χώρο των γερμανικών και παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων», δήλωσε ο Olaf Koch, γενικός διευθυντής του ομίλου Metro.

Ο όμιλος του Beisheim, που περιλαμβάνει τα καταστήματα Metro, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών Saturn και Media Markt, τα υπερ-μάρκετ Real και τα πολυκαταστήματα Kaufhof σε Ευρώπη και Ασία, δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των διαφόρων εταιρειών το 1996 και το 2012 κατέγραψε κέρδη της τάξης των 89 δισ. δολαρίων. Παρόλα αυτά, ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, καθώς οι μετοχές της έχασαν τη θέση τους στο γερμανικό χρηματιστήριο και υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα. Οι μετοχές του ομίλου έχασαν πέρυσι το 15% της αξίας τους, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των δαπανών από τους πολίτες της Ευρώπης, αλλά και εξαιτίας της αύξησης των εμπόρων λιανικής πώλησης στο Διαδίκτυο.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Mr Metro ήταν η αγορά το 2006 85 καταστημάτων Walmart, καθώς η εταιρεία ύστερα από ζημιά δισ. δολαρίων αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Τρία χρόνια αργότερα πούλησε το 5,2% των μετοχών που κατείχε στον όμιλο Metro σε διάφορους γερμανούς και διεθνείς επενδυτές.

Ως άνθρωπος, ήταν ιδιαίτερα μοναχικός, φήμες μάλιστα αναφέρουν πως ακόμη και στις συναντήσεις των μετόχων του ομίλου του εμφανιζόταν μεταμφιεσμένος.  Τα καλοκαίρια του τα περνούσε στην Ελβετία και τους χειμώνες του στο Μαϊάμι, ενώ πριν μερικά χρόνια, απέκτησε ελβετική υπηκοότητα, προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Τέλος, επειδή δεν είχε κληρονόμους η περιουσία του θα διανεμηθεί σε δύο ιδρύματα που φέρουν το όνομά του, ένα στο Μόναχο και ένα στην Ελβετία.


Ντία Μούλου



http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου