Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σε ισχύ από το απόγευμα η παραίτησή του

Ιστορική μέρα σήμερα για το Βατικανό αφού για πρώτη φορά εδώ και επτά αιώνες ένας εν ζωή πάπας θα εγκαταλείψει με τη θέλησή του την θέση του.


Η παραίτηση του Βενέδικτου 16ου, ο οποίος χθες είχε την τελευταία ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με τη συμμετοχή 200.000 πιστών, ισχύει από το απόγευμα. 

Η τελευταία ημέρα είναι γεμάτη συμβολισμούς για τον 85χρονο Πάπα. Στο τέλος του πρωινού, οι καρδινάλιοι της κουρία, ορισμένοι από τους οποίους θα συμμετάσχουν στην εκλογή του διαδόχου του, θα απευθύνουν κεκλεισμένων των θυρών τελευταίο χαιρετισμό στον Βενέδικτο 16ο.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Πάπας θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από το Βατικανό για το Καστέλ Γκαντόλφο, τη θερινή κατοικία των επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Ρώμη. Η βίλα αυτή βρίσκεται σε μια έκταση 55 εκταρίων στις όχθες της λίμνης Αλμπάνο. 

Μόλις εγκατασταθεί στα διαμερίσματά του, ο Πάπας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό από το μπαλκόνι του στον κόσμο που θα έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού στην τελευταία δημόσια εμφάνιση.

Η παραίτηση του θα ισχύσει επισήμως από τις 21:00 ώρα Ελλάδας. Η μόνη ένδειξη που θα σημαίνει το τέλος της θητείας του είναι ότι θα αποχωρήσει η ελβετική φρουρά από την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο. Ο πρώην πάπας θα πάρει τον επίσημο τίτλο «Η Αγιότης του Βενέδικτος 16ος, επίτιμος Πάπας».

Η επίσημη ισχύς της παραίτησής του θα ανοίξει την περίοδο της «κενής έδρας» , κατά την οποία ο καρδινάλιος Καμεράριος αναλαμβάνει επικεφαλής της Αγίας Έδρας. Το βάρος αυτό πέφτει σήμερα στον πιστό γραμματέα του Πάπα, τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου