Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σε θέσεις μάχης κομματικοί στρατοί για την εκλογή συνέδρων


Την πρώτη κρίσιμη μάχη με την εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη των συνέδρων - σήμερα – δίνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ευελπιστεί να την περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.


Βέβαια σήμερα ξεκινάει η κρισιμότερη εβδομάδα για το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο για το συνέδριο. Μια εβδομάδα εσωστρέφειας και έντονης αντιπαράθεσης που θα δείξει αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ικανός να συνθέσει και να βγάλει το κόμμα του από την κρίση στρατηγικής που το οδηγεί σε έξοδο από τον πολιτικό χάρτη. Προς σφοδρές εσωκομματικές αναταράξεις, και ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος οδηγείται το πολιτικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος την επόμενη Κυριακή. 

Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να κινηθεί σε ένα προστατευμένο πλαίσιο θέτοντας ως κεντρικό πυρήνα των συζητήσεων την χάραξη πολιτικής και μόνο αλλά και την στήριξη των προσώπων που θεωρεί έμπιστα, οι εσωκομματικές τριβές που αναμένεται να προκύψουν είναι μάλλον μονόδρομος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, το προσυνεδριακό παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων αλλά και οι καταγγελίες στελεχών του κόμματος για επιχείρηση νόθευσης των αποτελεσμάτων έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την σκληρή αντιπαράθεση που φαίνεται ότι θα τεθεί με την ηγεσία του κόμματος ακόμα και από το «παραδοσιακό» ΠΑΣΟΚ. 

Παράγοντες του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθούν σκηνικά έντασης μπροστά από τις κάλπες που θα στηθούν στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτηριστική είναι η «αμήχανη» κίνηση κύκλων του Κινήματος να…. υπενθυμίσουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή της ενότητας και του αδιάβλητου των διαδικασιών κατά την εκλογή των συνέδρων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σουλαδάκης απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Εφορευτικές Επιτροπές που θα έχουν την ευθύνη των εκλογών, με την οποία «εφιστά την προσοχή τους στη διασφάλιση της αξιοπιστίας των διαδικασιών». 

Μία από τις αιτιολογίες της «αμυντικής» αυτής στάσης της ηγεσίας του κόμματος είναι τα επανειλημμένα πυρά που δέχεται ο κ. Βενιζέλος από την «ομάδα» του Μιχάλη Καρχιμάκη περί προσπάθειας νόθευσης και «μαγειρέματος» κατά τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων καταγγέλλοντας εσκεμμένες αδιαφανείς διαδικασίες με την μη ύπαρξη online συστήματος καταγραφής των ψήφων. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, δεν δίστασε να στείλει νέα επιστολή ζητώντας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει μηχανισμός διασφάλισης ότι κάθε μέλος θα ψηφίσει μόνο μία φορά αφήνοντας εκτεθειμένο το πρόεδρο του Κινήματος. 

Την ίδια ώρα, παρά τις δηλώσεις του Χρήστου Πρωτόπαπα στο newpost, όπου διαψεύδει οιαδήποτε ανάμιξη, το όνομα του βουλευτή αναφέρθηκε στην… επιχείρηση πράσινα πουλμανάκια. Όπως καταγγέλθηκε, «ειδική αποστολή» έχει αναλάβει ομάδα νεολαίων υποκινούμενη από την Ιπποκράτους μαζί με κάποιους από τους «οπλαρχηγούς» του χώρου της νεολαίας (Πανταζής-Θεοδωράκος) για υποβολή «περίεργων» υποψηφιοτήτων με σκοπό να βγουν σύνεδροι σε οργανώσεις με τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση και κανείς από τα τοπικά στελέχη δεν τους γνωρίζει. Οι σκόπελοι που έχει να υπερπηδήσει η ηγεσία του κόμματος είναι πράγματι αρκετοί. 

Από τη μία πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται να βρεθεί μπροστά στις αντιδράσεις των «πιστών» του στελεχών, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για την επιλογή του να δεχθεί πίσω τους τέσσερις διαγραφέντες, Α. Γκερέκου, Μ. Κασσή, Γ. Κουτσούκου και Κ. Σκανδαλίδη αλλά και στο πλήγμα που δημιούργησε το δεύτερο «άδειασμα» από τον Κώστα Σημίτη καθώς και την Άννα Διαμαντοπούλου που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο. 

Από την άλλη, αν και Ευάγγελος Βενιζέλος εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει την ευκαιρία σε όσους τον αμφισβητούν να επανεξετάσουν τη στάση τους μάλλον τρέφει αυταπάτες καθώς παραβλέπει το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν τη δική τους δυναμική και δεν θα διστάσουν να εκφράσουν σθεναρά τις όποιες αντιρρήσεις τους για τον πρόεδρο τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο συνέδριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χάνει και τα τελευταία «οχυρά» υποστήριξης στα ενδότερα του κόμματος και θα βρεθεί ενώπιον ενός «εκρηκτικού» σκηνικού στο συνέδριο με την «πράσινη» αρένα γεμάτη δυσαρεστημένους λέοντες. 

To συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε… αριθμούς 

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε τα αριθμητικά δεδομένα του 9ου Συνεδρίου, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι τα στοιχεία αυτά «προοιωνίζονται την επιτυχία του Συνεδρίου. Επίσης η Ιπποκράτους εκτιμά ότι σήμερα θα ψηφίσουν τουλάχιστον 40.000-45.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ αριθμός όμως σχετικά μικρός συγκριτικά με τους 250.000 που είχε ανακοινωθεί ότι ψήφισαν στις 18 Μαρτίου στην διαδικασία για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν: 4.000 τουλάχιστον θα είναι οι υποψηφιότητες για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ 3.500 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (πάνω από 2.500 θα εκλεγούν την Κυριακή) 1.500 τουλάχιστον οι υποψηφιότητες για το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ 40-45.000 τουλάχιστον μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν την Κυριακή 250 εκδηλώσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου σε όλη τη χώρα με παρουσία στελεχών της Γραμματείας της ΚΟΕΣ 500 συνελεύσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου σε όλη τη χώρα με την ευθύνη των στελεχών των ΝΟΕΣ. Στο Συνέδριο θα κληθούν, εξ άλλου, να στείλουν αντιπροσωπείες, στην έναρξη, «όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» που εκπροσωπούνται στη Βουλή. 

Αναστασία Γαλάνη



http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου