Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τη Γαλλία σε άμεσο κίνδυνο


Hollande 2
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt φιλοξενεί έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΚΕΠ) με έδρα το Φράιμπουργκ, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και απειλεί να συμπαρασύρει την ευρωζώνη στο διάβα της. Η «πτώση» της μπορεί να μην φαίνεται ακόμα τόσο δραματική όσο άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Όμως και η Γαλλία, όπως λένε, εξελίσσεται ολοένα και πιο έντονα σε πηγή προβληματισμού και, πιθανόν, της επόμενης πανευρωπαϊκής κρίσης.

Κατά τις εκτιμήσεις του «think tank», η κρίση στην ευρωζώνη κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Οι υπολογισμοί του Ινστιτούτου δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, αφού φανερώνουν την αυξανόμενη κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας σε όλες τις σε κρίση ευρισκόμενες χώρες, με την εξαίρεση της Ιρλανδίας. Η Γαλλία «κινδυνεύει άμεσα», ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Έστω και αν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, η εξέλιξη δεν είναι τόσο ραγδαία όπως αλλού, η κατάσταση στη Γαλλία χρήζει άμεσων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, δεδομένης και της τεράστιας σημασίας της χώρας για την μελλοντική πορεία της ευρωζώνης. Μεγάλο πρόβλημα συνιστά και η Ιταλία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας μειώνεται σταθερά από το 2009.
Ο «Δείκτης χρεοκοπίας» του ΚΕΠ μετράει την δυνατότητα μιας χώρας να αποπληρώνει τα εξωτερικά της δάνεια στην πορεία του χρόνου. Κατ’ αυτόν συνυπολογίζεται στο ύψος του κρατικού χρέους και η κατάσταση ολόκληρης της οικονομίας, όπως και η συμπεριφορά των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Επίσης, προσμετρείται και η επενδυτική δραστηριότητα, όπως και η ανταγωνιστικότητα.
Η έκθεση λοιπόν, δείχνει ότι το χάσμα εντός της ευρωζώνης βαθαίνει συνεχώς. Την ώρα που η πιστοληπτική ικανότητα του Λουξεμβούργου, της Εσθονίας, και της Ολλανδίας αυξήθηκε σαφώς, αυτή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κατακρημνίζεται.
Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία, τα δεδομένα της οποίας βελτιώνονται σταθερά, παρά το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Η πτωτική πορεία της Πορτογαλίας, η οποία παρουσιάζεται από πολλούς ως θετικό παράδειγμα, έχει μεν μειωθεί, αλλά η χώρα της Ιβηρικής δεν έχει πάρει ακόμα τη στροφή.
Ως προς την χώρα μας, βάσει των στοιχείων, οι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές της μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, να «εξυγιανθεί» σε ορατό χρονικό διάστημα.
Πηγή όμως των μεγαλύτερων συστημικών κινδύνων αποτελεί η Γαλλία, αφού αντιστοιχεί στο 20% της οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης. Η χώρα συνεχίζει εδώ και πολλά χρόνια να ταλανίζεται από εμπορικά ελλείμματα και η βασική αιτία αυτού είναι η σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας τη γαλλικής οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται από τα χαμηλά εργατικά κόστη των γειτονικών χωρών. Συνέπεια είναι η αποβιομηχανοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από της εισαγωγής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μειώθηκε η συμμετοχή των γαλλικών βιομηχανιών στο ΑΕΠ της χώρας από το 18 στο 12,6%.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Γαλλία περαιτέρω περιπέτειες, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠ, είναι να εφαρμόσει γενναίες μεταρρυθμίσεις και να ρίξει τους μισθούς. Αντ’ αυτού όμως, η κυβέρνηση Hollande επέκτεινε τις συνταξιοδοτικές παροχές και αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 9,43 ευρώ/ώρα.
Σε άλλο επίπεδο εστιάζεται ο προβληματισμός για την Κύπρο, αφού μόνο η χώρα μας διαθέτει χειρότερη πιστοληπτική ικανότητα από αυτήν, ενώ οι οικονομολόγοι δεν θεωρούν καθόλου επαρκείς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης.
Τέλος, ως προς δύο άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, η έκθεση εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ιταλία είναι χειρότερη από ό,τι στην Ισπανία, ενώ από τις λοιπές χώρες οι ΗΠΑ «προβληματίζουν» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου