Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

«Μου είπαν ότι τραυματίσθηκαν επειδή αντιστάθηκαν κατά την σύλληψη»

Αποστάσεις από την εκδοχή ότι οι τέσσερις συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης υπέστησαν χτυπήματα κατά την συμπλοκή με τους αστυνομικούς, πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος μέχρι στιγμής εκφράζεται για το συγκεκριμένο περιστατικό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με βάση την πληροφόρηση που έχει από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. Τόνισε, δε ότι αν αποδειχθεί ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων θα υπάρξει «αμείλικτη αντίδραση» από την υπηρεσία.


«Η εξήγηση που μου δόθηκε είναι ότι ο τραυματισμός των τεσσάρων έγινε κατά τη διάρκεια της σύλληψης, γιατί υπήρξε αντίσταση», δήλωσε ο κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9. «Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι «όταν κανείς επαγγέλλεται την απόλυτη νομιμότητα οφείλει πρώτα να αφορά και τον ίδιο, τις Υπηρεσίες τις οποίες προΐσταται. Εάν λοιπόν υπάρξει απόδειξη, γιατί υπάρχει εισαγγελική έρευνα εν εξελίξει, ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, η Υπηρεσία απέναντι σε οποιονδήποτε τα παραβίασε και ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιτυχίας, γιατί υπήρξε μια τεράστια επιτυχία της αστυνομίας, θα είναι αμείλικτη».

Επισήμανε, πάντως, πως οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τους νεαρούς κατηγορούμενους θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί στη συμπλοκή, και πρόσθεσε: «Εάν λοιπόν τα τραύματά τους προέκυψαν από τη συμπλοκή για τη σύλληψή τους, εάν δηλαδή ο αστυνομικός προτίμησε τη σωματική βία μπροστά στο να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον τρομοκράτη, τότε του αξίζει έπαινος».

Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για το γεγονός ότι νέα παιδιά και σε μεγάλο αριθμό εμφανίζονται με Καλάσνικοφ και με ένα μίσος κατά της κοινωνίας, «ο οποίο εκ πρώτης όψεως δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο και πρέπει να το δούμε και σαν κοινωνικό φαινόμενο».

Ερωτηθείς σχετικά με τον χαρακτηρισμό του «νεοναζί» που του απέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως σέβεται τη μνήμη του αδελφού του κ. Παναγούλη, και σχολίασε: «Μπορεί να με υβρίζει όσο θέλει, αν αυτό κρίνει ότι τον εξυπηρετεί ή τον εκφράζει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστυνομίας, την «στρατοαστυνομία», απάντησε αρνητικά, όμως, παραδέχτηκε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει μία συνολική αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ. «Γίνεται ένας ευρύτατος διάλογος εσωτερικός στην Αστυνομία, εξωτερικός με τα κόμματα, με τη Βουλή, με την Επιτροπή, με τους φορείς, με τις επιμέρους αστυνομικές διευθύνσεις, γίνονται μετρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μία Αστυνομία πιο σκληρή, με περισσότερα δικαιώματα απέναντι στον πολίτη, ο υπουργός απάντησε: «Μία Αστυνομία που να υπηρετεί καλύτερα τον πολίτη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου