Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Το Brexit αντικατέστησε το Grexit

Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που μπορεί να αλλάξουν μέσα σε ένα μόνο χρόνο, όπως φαίνεται από το καθιερωμένο ραντεβού της οικονομικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.


Στην περυσινή συνάντηση έγιναν άπειρες μυστικές συναντήσεις σχετικά με τη διάσωση του ευρώ, το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ευρωζώνη, καθώς και το αν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει ή όχι το ενιαίο νόμισμα.

Δώδεκα μήνες μετά, η επιβίωση του ευρώ θεωρείται δεδομένη από τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και τους πολιτικούς και πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, σύμφωνα με τοReuters, έχουν χρόνο ακόμα και για να πάνε για σκι στα κατάλευκα βουνά της Ελβετίας.

Οι καταστροφολόγοι έχουν σωπάσει και οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές και οι πολιτικοί δε συζητούν πια για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αντιθέτως συζητούν για το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να ανακοινώσει δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας του στην Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριτικά λέει το Reuters, το Brexit αντικατέστησε το Grexit...Ο Κάμερον και οι συζητήσεις του για πιο ελεύθερη αγορά έγιναν δεκτές με θέρμη, ενώ πέρυσι όλοι κρέμονταν από τα λόγια της Μέρκελ για να δουν αν θα σωθεί ή όχι η ευρωζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου