Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Παγκόσμια Τράπεζα: Δραματική βελτίωση στην ευρωζώνη


world bank
Στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα κρίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμου εξόδου από την κρίση και η εμπιστοσύνη των αγορών έχει βελτιωθεί δραματικά. Ταυτόχρονα, αποφαίνεται ότι ο κίνδυνος μιας βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Βασικό αγκάθι αποτελεί ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέει η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας: «Τα χειρότερα φαίνεται ότι πέρασαν», στο τελευταίο μισό του 2012 η εμπιστοσύνη των αγορών για την Ευρώπη «βελτιώθηκε δραματικά» εξαιτίας των ορθών βημάτων των κρατών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον δρόμο της στήριξης του κοινού νομίσματος, είναι μερικές από τις εκτιμήσεις που περιέχει.
Παρόλα αυτά, δεν έχει φθάσει ο χρόνος για την λήξη του συναγερμού και βασική αιτία αποτελεί ο εξαιρετικά χαμηλός αναπτυξιακός ρυθμός σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Για τον τρέχοντα χρόνο μάλιστα, προβλέπει οριακή ύφεση της τάξης του 0,1%, η οποία όμως κατά το 2014 θα μετατραπεί σε ανάπτυξη ύψους 0,9% και 1,4% το αμέσως επόμενο έτος.
Συνολικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει φέτος στο 2,4%, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιο αισιόδοξη, αφού προβλέπει αύξησή της στο 3,1% και 3,3% αντίστοιχα. Ως μεγαλύτερο κίνδυνο ανατροπής όλων αυτών αξιολογεί, τέλος, τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την αντιμετώπισή του χρέους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου