Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Οι γκρίζες ζώνες της απόφασης του Eurogroup για τη δόση


Το Grexit (η έξοδος της Ελλάδας) πέθανε! Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε το σύνθημα για τους πανηγυρισμούς της εθνικής επιτυχίας, μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ. 
Είναι άλλη μια εθνική επιτυχία όπως αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν διάρκειας λίγων ημερών, εβδομάδων που έδιναν απλώς μια ανάσα στους κυβερνώντες μέχρι να πάρουν τα επόμενα δυσβάσταχτα μέτρα για τους πολίτες;

  
   
Δεν είναι ούτε «άνθρακες» αλλά ούτε θησαυρός η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση μιας δόσης, όντως, μαμούθ δεκάδων δισ. ευρώ που δεν έχει ξαναδοθεί σε χώρα, αλλά δεν παύουν να είναι δανεικά που θα τα πληρώσει με πολλές θυσίες ο ελληνικός λαός. 

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι κανένας δεν μας χάρισε τίποτα!   

Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε όλα τα «λεφτά του» σε αυτή την δόση. Με δραματικούς τόνους τους τελευταίους μήνες έθετε το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, μέτρα ή χάος. 

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα μπορεί πλέον να τα επικαλεστεί αφού όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε:«το Grexit πέθανε». Το μεγάλο στοίχημα, τώρα, είναι να μην πεθάνει η χώρα στα χέρια του. 

Ο πρωθυπουργός, εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της πορείας του, υπεραμύνθηκε με ένταση την πολιτική που ακολούθησε, δεν έκανε πίσω και τώρα θα κριθεί χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Είναι η τελευταία ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά να αποδείξει ότι ακολουθεί τη «σωστή συνταγή» αλλάζοντας το μίγμα και επαναφέροντας τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Αντίπαλος του η βαθιά ύφεση που απειλεί να ρίξει στα βράχια όλο το πρόγραμμα όπως έγινε, άλλωστε, δυο φόρες στέλνοντας τονΓιώργο Παπανδρέου στο σπίτι του.  

Από την άλλη πλευρά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιμετώπισε την απόφαση με αμηχανία. Χωρίς καμία αμφιβολία η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και δίνει προσδοκίες, «παγώνοντας» τις όποιες ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσες πολιτικές εξελίξεις. 

Η αγωνία περνάει στον Αλέξη Τσίπρα με την επόμενη μέρα να είναι περισσότερο πιεστική ως προς την εναλλακτική πρόταση του κόμματος του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι δεν πείθει καιθα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την τακτική του.     

Οι γκρίζες ζώνες της απόφασης   
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών, δείχνοντας έτσι και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει, σημείωσε στους δημοσιογράφους, ότι το ποσό της δόσης ξεπερνά κάθε προηγούμενη εκτίμηση. Ο Υπουργός Οικονομικών, όμως έπεσε ακόμα μια φόρα έξω στις προβλέψεις του καθώς η δόση έρχεται σε δόσεις και δεν έρχεται τόσο άμεσα όπως έλεγε το βράδυ της ψήφισης του Προϋπολογισμού

Συγκεκριμένα, μας έλεγε, ότι η δόση που έπρεπε να πάρουμε ήταν 34,3 και κάτι παραπάνω μέχρι το τέλος του χρόνου, τελικά παίρνουμε λιγότερα γιατί πολύ απλά αφαιρέθηκαν τα 11,3 δις που πάνε για την επαναγορά των ομολόγων και δεν μένουν στην Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να πάρουμε στην πρώτη δόση τα 34,3 συν τα 11,3 της επαναγοράς. 

Αντί των 10 δισ. που είχαν προβλεφθεί για την επαναγορά ομολόγων αξίας περίπου 32 δισ., θα χρειαστούν τελικά 11,3 δις, τα οποία δανειστήκαμε έντοκα από τον EFS. Η συγκεκριμένη απόκλιση, σε συνδυασμό με νεότερα στοιχεία και υπολογισμούς, οδηγούν τώρα στην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος το 2020 θα ανέλθει στο 128% και, πάντως, άνω του 126%, ποσοστό που, ακόμη και με τα δεδομένα της τρόικας, το καθιστά μη βιώσιμο. Σχετικά γρήγορα, με άλλα λόγια, θα χρειαστεί γενναίο «κούρεμα». 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και όσον αφορά την κίνηση της οικονομίας, καθώς, όπως αναγνώρισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η εκταμίευση της δόσης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν εξασφαλίζουν τη ρευστότητα στην αγορά. 

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν και ανακοινώθηκε η δόση - μαμούθ των 52,5 στην πραγματικότητα εγκρίθηκαν τα 49,1 καθώς το ΔΝΤ όπως ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ θα αποφασίσει τον Ιανουάριο.  

Η απόφαση κρύβει, όμως, και άλλες παγίδες καθώς η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις, 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013.

Το σημαντικότερο είναι ότι λεφτά που ουσιαστικά θα πέσουν στην αγορά, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων οροσήμων του μνημονίου κατανόησης σε συμφωνία με την τρόικα.

Οι εκταμιεύσεις του δανείου εξαρτώνται πλήρως από την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος, δηλαδή η επιταγή δόθηκε υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Με πρώτη τη ψήφιση του φορολογικού.

Παράλληλα η απόφαση, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο μέλλον.   
   
Νίκος Παναγιωτόπουλος 


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου