Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τις θέσεις του ΚΚΕ εν όψει του συνεδρίου παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα


Τις θέσεις του ΚΚΕ για το 19ο συνέδριο του κόμματος, παρουσίασε η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα.

«Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ώστε άνθρωποι με εμπειρία αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στους αγώνες, να κατανοήσουν τις αιτίες των βασάνων τους, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν γίνουν κατανοητές αυτές οι αιτίες» υπογράμμισε.



Τόνισε ότι το ΚΚΕ πρέπει να ανταποκριθεί στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού «με ανυποχώρητο αγώνα στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα κινητοποιήσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και θα δρομολογήσει με συνειδητή επιλογή τη ριζική ανατροπή που εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την εργατική λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τόνισε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, ενώ, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια, η εργασία έχει κοινωνικοποιηθεί -«δεν έχεις πια μικρομάγαζα» είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας όπου το κεφάλαιο για να επιβιώσει πρέπει να φτωχύνει τον εργάτη σε σημείο εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η κρίση έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, συνυπολογίζοντας και τον κίνδυνο πολέμου που ελλοχεύει.

Ερωτηθείσα για τη θέση της μη σωστής προετοιμασίας του κινήματος εν όψει της κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν κουμαντάρουμε μόνο εμείς τον λαό, η ανετοιμότητα δεν οφείλεται στο ΚΚΕ».

Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι «χωρίς να ταυτίζουμε το κίνημα με το ΚΚΕ, λέμε ότι, αν το κόμμα είχε συμβιβαστεί, δεν θα υπήρχε καμία αντίσταση, αλλά και σήμερα αν δεν υπάρχει μια σταθερή πρωτοπορία, αγώνες θα υπάρχουν, αλλά θα είναι “φούσκες”».

Σε ερώτηση αν μπαίνει ταξικό πρόσημο στον πατριωτισμό είπε ο πατριωτισμός «δεν είναι ίδιος για όλους –για μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, βεβαίως αφορά και τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όμως αν δούμε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν όλοι την ίδια στάση; Όταν σήμερα στη Συρία καλούν τους ιμπεριαλιστές 'μπείτε μέσα και κάντε τα λίμπα' στο όνομα του πατριωτισμού, αυτό τι είναι;» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας «κι ο Σόρος και οι εφοπλιστές για πατρίδα μιλάνε.»

Ερωτηθείσα αν υπάρχει εκ μέρους του ΚΚΕ πρόθεση κοινής δράσης με άλλα κόμματα που επικαλούνται τη σοσιαλιστική επανάσταση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «είναι αδιανόητο στο μαζικό κίνημα να βάζεις πολιτικές ταμπέλες, αλλά δεν συνεργαζόμαστε με πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι μιλά για στελέχη που τη δύσκολη ώρα εγκατέλειψαν το καράβι και ανέπτυξαν συκοφαντική για το ΚΚΕ και για τον σοσιαλισμό του 20ού αιώνα επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο ταξικός αντίπαλος.

Ερωτηθείσα αν η κρίση επηρέασε το ΚΚΕ, είπε ότι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά «απώλειες μελών του κόμματος δεν έχουμε».

Όσον αφορά την ερώτηση αν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι το τελευταίο στο οποίο η κ. Παπαρήγα θα είναι γενική γραμματέας του κόμματος, είπε ότι «οι άνεργοι στην ουρά του ΟΑΕΔ, δεν κοιμούνται το βράδυ από την αγωνία για το ποιος θα είναι γγ του ΚΚΕ».

«Η ερώτηση δεν έχει νόημα, η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αναδείξει τον γραμματέα, το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα στα πρόσωπα, άλλα είναι που πρέπει να βελτιώσουμε» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείσα τέλος για τη θέση στην οποία αναφέρεται «περί παράνομου ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «θα ήταν παράλογο να μην έχουμε τέτοια πρόνοια».

«Όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές, μπορεί να έχεις και φούντωμα του κινήματος, μπορεί και τα πιο βάρβαρα μέτρα, αλλά σας λέω ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται τον εαυτό του παράνομο, σε όλες τις συνθήκες θα υπάρχει και θα δρα μέσα στην Ελλάδα, το 1958 [σ.σ.: απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ για διάλυση των παράνομων οργανώσεων του κόμματος] δεν το επαναλαμβάνουμε.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου