Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο Λαφαζάνης εμπόδιο στο δρόμο του Τσίπρα για την εξουσία


Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ζητούμενο είναι αν θα σπάσει το σκοινί στην πορεία προς την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυναμική με το μέρος αλλά ο Αντώνης Σαμαράς κρατάει με «νύχια και με δόντια» την πρωτιά.

Η οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά και η πραγματική οικονομία  επιδεινώνεται ραγδαία, παρά τα σχέδια επί  χάρτου του υπουργείου Οικονομικών και θα γίνει χειρότερη με την εφαρμογή των μέτρων στις αρχές του 2013. 

Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν με ίσες πιθανότητες την πρώτη θέση. 

Η ψυχολογία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης δημιουργεί την ανάγκη ανάδειξης κυβέρνησης που θα διαχειριστεί το χάος της επόμενης μέρας. Η αυτοδυναμία είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν και θα  διαβάζουμε για αυτήν σε βιβλία πολιτικής ιστορίας.

Ο πρώτος θα είναι αναγκασμένος  να αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους ακόμη και πέραν του παλιού γνωστού δίπολου Κεντροαριστερά -Κεντροδεξιά στο «νέο» μνημόνιο – αντιμνημόνιο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κόψει πρώτος  το νήμα, κινδυνεύει όμως να μην βρίσκει κυβερνητικό εταίρο. Και αν σε αυτό προσθέσει κανείς  την αλλαγή εκλογικού νόμου που σχεδιάζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με την κατάργηση του μπόνους  των 50 εδρών, τότε δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή του πρώτου κόμματος στην κυβέρνηση.    

Τα «όργανα» για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζουν 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε μια  κινηματική λογική και τον πολιτικό ρεαλισμό, τη δραχμή και το ευρώ. 

Η ΝΔ χτίζει τη στρατηγική της σε δύο πυλώνες:

- Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση
- Το κόμμα της δραχμής

Ο Αλέξης Τσίπρας αν θέλει να μείνει στο παιχνίδι εξουσίας θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα εκβιαστικά ερωτήματα που θέτει η Νέα Δημοκρατία. 

Σε αυτό τον δρόμο έχει ένα «εμπόδιο» που ονομάζεται Λαφαζάνης και αριστερό ρεύμα που ζητάνε ενίσχυση του κινηματικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, με μετατόπιση του  «αριστερότερα». 

Σε μια κρίσιμη φάση η βαβέλ απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ αποθαρρύνει μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ακολουθούμενη πολιτική να «κλειδώσουν» την επιλογή τους στον κ. Τσίπρα. 

Υπάρχουν πολλές φωνές που τάσσονται αναφανδόν κατά στελεχών (Λαφζάνη-Στρατούλη) που δεν έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ομάδα ακτιβιστών. Μάλιστα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την βραδιά της ψήφισης των μέτρων σχολίαζε την έξοδο βουλευτών του κόμματος με πανό: «Που θα πάει θα ενηλικιωθούμε κάποια στιγμή…». 

Υπάρχουν κάποια στελέχη που σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις λένε πως μια έξοδος του Λαφαζάνη θα έδινε ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία. Από τη μία το «κόμμα της δραχμής» θα βρισκότανε εκτός ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη θα υπήρχε ένας μελλοντικός σύμμαχος. 

Το κόμμα της δραχμής             

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα και  παρασκηνιακές διεργασίες για τη δημιουργία ενός κόμματος που το  «ευρώ δεν θα είναι φετίχ». Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι το κόμμα της δραχμής ετοιμάζεται…  

Σε αυτό το σενάριο πρωταγωνιστής φέρεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. Σε αυτήν την προσπάθεια κάποιοι εμπλέκουν και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θόδωρο Κατσανέβα, ο οποίος επιχειρηματολογεί υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. 

Πληροφορίες  για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τον Αλέκο Αλαβάνο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και πριν από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι ο Αλέκος Αλάβανος θα ήθελε και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς  το νέο κόμμα θα τοποθετείται στα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος




http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου