Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Τι κάνει σήμερα ο Σωκράτης Αλαφούζος;

Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Έχει παίξει επίσης στο θέατρο αλλά ο Σωκράτης Αλαφούζος δεν αρκείται μόνο σε αυτά. Αναζητεί νέα πράγματα και εδώ και αρκετό καιρό ασχολείται και με την σκηνοθεσία.
 

Μάλιστα, οι επιλογές του τον δικαίωσαν αφού η ταινία μικρού μήκους «Μικρός Βασιλιάς» (Little King), την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε απέσπασε το βραβείο κοινό στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νορβηγία,το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε μη αγγλόφωνη ταινία που δόθηκε στον Σ. Αλαφούζο στο Φεστιβάλ της Μαδρίτης, το βραβείο αξίας στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης, το καλύτερο διεθνές βραβείο μικρού μήκους ταινίας στη Νέα Υόρκη και έχει πάρει και άλλα βραβεία και έχει προταθεί και σε κάποια ακόμη. 

Η ταινία έχει ήρωα έναν 40χρονο Έλληνα, τον Άρη που σκοτώνει τη σύζυγό του, όταν ανακαλύπτει ότι τον πρόδωσε.

Το έγκλημα αυτό τον στέλνει στη φυλακή, όπου οι ψυχολόγοι συνειδητοποιούν ότι είχε κακοποιηθεί ως παιδί και πως ζούσε έως το έγκλημα, που διέπραξε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς όμως έως τότε να έχει ξεπεράσει τον θυμό του.

Όπως λέει στο newsbeast.gr ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, έχει και άλλα σχέδια. Εδώ και αρκετές ημέρες επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη. «Βρισκόμουν εκεί για τα γυρίσματα της ταινίας “Two Faces of January” στην οποία υποδύομαι έναν αστυνομικό εποχής που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2013. Τώρα έχω επιστρέψει στην Ελλάδα».

Ο Σωκράτης Αλαφούζος θέλει να ρίξει το βάρος του στην ταινία που έχει σκηνοθετήσει και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία διεθνώς. Τον ενδιαφέρει όμως, όπως αποκαλύπτει, να προετοιμάσει και την επόμενή του ταινία. 

«Δεν είναι προτεραιότητά μου να παίξω αλλά να δημιουργώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Για την κρίση που περνά το επάγγελμά των ηθοποιών, σημειώνει: «Στο επάγγελμά μας δυσκολίες υπήρχαν πάντοτε. Το πιο έξυπνο ήταν να βλέπαμε λίγο πιο μπροστά και να κάναμε και άλλα πράγματα. Αυτό συνέβαινε και σε διάφορες άλλες δουλειές, όχι μόνο στη δική μας. Κάποιοι όμως προτιμούσαν να μη βλέπουν τις δυσκολίες». 

Και προσθέτει: «Οι πιο σημαντικές δυσκολίες έχουν να κάνουν με εμάς τους ίδιους και πιστεύω ότι αν κάποιος πάρει την ευθύνη και ξεπεράσει τις δυσκολίες του θα βρει το δρόμο και τον τρόπο να κάνει κι άλλα πράγματα. 

Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει κανείς είναι να βελτιώσει τον εαυτό του. Δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αλλά μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του. Εγώ έκανα ότι μπορούσα και έχω ανοίξει δρόμους που δεν είχα παλιά. Αυτό όμως δεν περίμενα να το κάνει κανείς, το έκανα μόνος μου. Είχα ένα όραμα και το πραγματοποίησα με κάθε εμπόδιο και δυσκολίες». 

Τονίζει βέβαια ότι: «Εάν θέλω να κάνω κάτι, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να το πετύχω σε όποια χώρα κι αν είναι. Γιατί για παράδειγμα αν ζούσα σε μία καλύτερη οικονομικά χώρα και δεν είχα τα προσόντα, δεν θα τα κατάφερνα».

Δεν θα έλεγε ποτέ όχι σε μία πρόταση από το εξωτερικό. «Φυσικά, θα δεχόμουν. Θα ήταν τελείως ανώριμο να πω ότι αν μου έκαναν μία πρόταση από το εξωτερικό δεν θα πήγαινα να την κάνω. Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, έχω συναντήσει διάφορους ανθρώπους και έχω ανοίξει δρόμους επικοινωνίας που δεν είχα παλιά. 

Η Ελλάδα όμως δεν είναι μια χώρα που μπορείς να αφήσεις εύκολα παρότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να μας διώξει, αυτό μάλλον δεν θα το καταφέρει. Τουλάχιστον όχι μόνιμα. Δηλαδή δεν θα μείνουν στην Ελλάδα όλοι οι άχρηστοι, οι ανίκανοι και οι τεμπέληδες. Ελπίζω στην Ελλάδα να μείνουν και άνθρωποι δημιουργικοί με φαντασία να πάρουν αυτή τη χώρα και να την πάνε μπροστά».

Παρότι ηθοποιός και σκηνοθέτης με μεγάλη επιτυχία, δεν παρακολουθεί τηλεόραση. «Δεν βλέπω σχεδόν καθόλου τηλεόραση πια. Αν μου το λέγατε πριν λίγα χρόνια θα κατηγορούσα εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν έβλεπαν. Αυτή τη στιγμή η τηλεόραση δεν μου προσφέρει απολύτως τίποτα. Θα συμβούλευα τους ανθρώπους να κλείσουν την τηλεόραση ή τουλάχιστον να σταματήσουν να βλέπουν ειδήσεις». Ούτε, όπως λέει, παρακολουθεί τις τούρκικες σειρές. 

Στον ελεύθερό του χρόνο προσπαθεί να γυμνάζεται και να κάνει ποδήλατο ενώ το χόμπι του είναι και η δουλειά του αφού του αρέσει να γράφει και γενικότερα να δημιουργεί. Και φυσικά θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με το χώρο του αλλά πάντοτε να φροντίζουν να γίνονται καλύτεροι για να τα καταφέρουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου