Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα εορτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Παραθέτουμε απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα:


Μέχρι πότε είναι υποχρεωτική η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων;

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων;

Το δώρο Χριστουγέννων είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με μισθό και με 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο. Το δώρο καταβάλλεται ολόκληρο εφόσον η σχέση εργασίας διάρκεσε, χωρίς διακοπή, καθ' όλη τη χρονική περίοδο από 1.5 έως 31.12.

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών -δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εργασθεί από την 1η Μάιου έως τις 31 Δεκεμβρίου;

Για όσους μισθωτούς η σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους δε διάρκεσε καθ' όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Μπορεί να καταβληθεί σε είδος;

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Τι ισχύει σε περιπτώσεις μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων;

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι δεν καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. 

Σύμφωνα με το νόμο, για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε άνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου