Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο – Απαίτηση της τρόικας η φορολόγηση του 45% - Κόμμα πρότεινε 2.000€ φόρο σε όλους τους επαγγελματίες!

- Οι προτάσεις για το φορολογικό είχαν δοθεί στα κόμματα πριν το πολυνομοσχέδιο
- «Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2013, αν πετύχουμε τους στόχους»
- Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με συγκεκριμένα κριτήρια
- Δεν είναι άδικες οι αλλαγές στο επίδομα τέκνων
- «Θα γινόμασταν Ιφιγένεια προς παραδειγματισμό» αν δεν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup...


«Επένδυση της δικής μας γενιάς για την επόμενη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας τα νέα, σκληρά, μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως δημιουργούμε «μία γέφυρα για τα παιδιά μας».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση, με συγκεκριμένα κριτήρια, μέσα στο 2013. «Αν η αξιολόγηση βγάλει ότι κάποιος δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος, θα πρέπει να απολυθεί» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως με την τρόικα «έχουμε συμφωνήσει σε συγκεκριμένα πράγματα».

Δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2013, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Όσα έχουν ληφθεί προς το παρόν φτάνουν, είπε και πρόσθεσε πως η χώρα μπορεί να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 και ενδεχομένως να είναι δυνατόν το 2014 τα μέτρα να είναι ηπιότερα.

Αλλά προειδοποίησε πως «αν νερώσουμε το κρασί μας - για παράδειγμα – για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα», τόνισε.

Όπου φορολογικό και το «καυτό» θέμα των ημερών, ένα μέτωπο ανοιχτό για την κυβέρνηση, με τους κυβερνητικούς εταίρους και βουλευτές της ΝΔ να διαφωνούν ανοιχτά. Ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση για συντελεστή φορολογίας στο 45% ήταν απαίτηση της τρόικας.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα είναι το μίνι φορολογικό, η προϋπόθεση για τη δόση της 13ης Δεκεμβρίου, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11/12 το αργότερο. Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση θα έρθει αργότερα, έχουμε χρόνο έως τον Ιούνιο, είπε ο υπουργός.

«Τις προτάσεις μας για το μίνι φορολογικό, είχαμε δώσει τις προτάσεις μας στα κόμματα πριν από το πολυνομοσχέδιο ακόμα», είπε. «Ποτέ δεν υπήρχε ουσιαστικά συντελεστής 45%» είπε και συνέχισε λέγοντας πως προτάθηκε μία νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές. Όμως αυτό δεν έπεισε την τρόικα, που αντιπρότεινε ισοδύναμη κλίμακα όπου εμφανιζόταν συντελεστής 45%.

«Αυτό είναι που δεν πρόσεξαν όσοι το διέρρευσαν στον Τύπο με έκπτωση φόρου, δηλαδή μείωση φόρου 1950 ευρώ για όλους, από 0 ευρώ έως 500.000, 1950 ευρώ. Οι δύο κλίμακες ήταν ισοδύναμες. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν αυτούς που λένε ότι δέχομαι το ένα αλλά δεν δέχομαι το άλλο. Ήταν υποκρισία, είτε αβλεψία είτε έλλειψη νηφαλιότητας είτε έλλειψη ορθολογισμού (...) Αν δείτε οι διαφορές είναι της τάξης των 10 και 20 ευρώ σε κάθε κλίμακα. Αρα δεν υπάρχει συντελεστής 45%. Πρέπει να το δεις μαζί με τη μεγάλη έκπτωση φόρου, που είναι 1950 ευρώ για όλους. Αυτή η κλίμακα ευνοεί τα χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τα υψηλότερα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε και μια αποκάλυψη... βόμβα! Πως ένα από τα κόμματα του πρότεινε «να μπει φόρος επιτηδεύματος 2000 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες. Λέω από το καφενείο του χωριού και στον γιατρό στο Κολωνάκι; Δεν πήρα απάντηση. Ένα άλλο κόμμα μου είπε να πάνε όλα τα εισοδήματα στην κλίμακα. Λέω και οι φόροι των καταθέσεων και τα αγροτικά εισοδήματα; Ένα άλλο κόμμα μου είπε να κάνεις εκπτώσεις φόρου σε νέους επιχειρηματίες».

Αναφερόμενος στο επίδομα τέκνων τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα με βάση συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, είπε. «Βάζουμε εισοδηματικό κριτήριο μέσω ΟΓΑ», προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να παίρνουν επίδομα δίχως εισοδηματικό κριτήριο.

«Κάναμε λάθη, αυξήσαμε μισθούς υπερβολικά και πρέπει να τα διορθώσουμε», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι ακόμα και ο ίδιος έχει κάνει λάθη. «Σφάλαμε τα προηγούμενα 10 χρόνια. Φερθήκαμε με τρόπο μη υπεύθυνο, που δε συνάδει με χώρα που ανήκει σε νομισματική ένωση. Αυξήσαμε το μέσο μισθό 100% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξήθηκε 50%, αυξήσαμε τη μέση σύνταξη 80%, προσλάβαμε 100.000 παραπάνω δημόσιους υπαλλήλους...», είπε.

«Στη χώρα αυτή έχουμε υποφέρει από λαϊκισμό και διγλωσσία», είπε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ότι θέλει να πιστεύει πως «αρχίζει να επικρατεί η φωνή της λογικής».

«Δεν πρέπει να διακυβεύουμε την επιτυχία, γυρίσαμε τον κάβο αλλά δεν έχουμε βγει από φουρτούνα», τόνισε και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως η χώρα θα βγεί από την κρίση και θα επιστρέψουν τα κεφάλαια μόλις τελειώσει μία για πάντα η «δραχμοφοβία».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι στην κυβέρνηση συνεργασίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Είμαστε μία τρικομματική κυβέρνηση όπου ο καθένας έχει άποψη». Και μαζί με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, είναι και η τρόικα... Αλλά στο τέλος, υπάρχουν επίσης η συνείδησή του και ο όρκος που έχει πάρει, όπως είπε.

«Προς το παρόν φαίνεται να πετυχαίνουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού» τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι εθελοντική και δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Δεν έκρυψε ότι στο Eurogroup όπου ελήφθη η οριστική απόφαση για την Ελλάδα, οι τόνοι ήταν κάτι περισσότερο από δραματικοί. Επιβεβαίωσε πως κατά τη συνεδρίαση ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «η Ελλάδα σε λίγο διάστημα δεν θα ανήκει στη Δύση», καθώς να αναγκαστεί να βρει χρήματα από αλλού.

Εάν το Eurogroup δεν κατέληγε σε συμφωνία η Ελλάδα θα κατέρρεε πλήρως, είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «θα γινόμασταν Ιφιγένεια προς παραδειγματισμό», σημειώνοντας πως η Ευρώπη θα προχωρούσε προς μία ομοσπονδιοποίηση χωρίς την Ελλάδα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου