Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Προληπτικά «χάπια της επόμενης ημέρας» για κορίτσια κάτω των 17 ετών

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει πλέον στους παιδιάτρους των Η.Π.Α να προβούν στην προληπτική συνταγογράφηση του λεγόμενου «χαπιού της επόμενης ημέρας» ακόμη και σε κορίτσια κάτω των 17 ετών.. Επίσης καλεί τον παιδιατρικό κλάδο να παράσχει συμβουλευτική σε όλες τις έφηβες ασθενείς σχετικά με την επείγουσα αντισύλληψη..


Η ισχύουσα πολιτική στις Η.Π.Α απαγορεύει την πώληση των χαπιώντης επόμενης ημέρας σε κορίτσια κάτω των 17 ετών. Όμως οι προληπτικές συνταγογραφήσεις θα απαγκιστρώσουν τους γιατρούς από την παρέμβαση σε περίπτωση επιθυμίας επείγουσας αντισύλληψης της έφηβης..Οι αντιδράσεις έντονες και δικαιολογημένες... Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε δικαιολογημένες ανησυχίες σε θρησκευτικές οργανώσεις, όπως το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Christus Medicus. Ο Michael O’ Dea ως μέλος του μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος τονίζει ότι η ανακοίνωση συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των γονέων στην άσκηση του πρωτεύοντος και πρωταρχικού ρόλου της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των τέκνων τους.

Η Αμερικανική Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων αποκάλεσε τη διακήρυξη «τραγική». Η Theresa Notare, μέλος της Διάσκεψης του Προγράμματος Οικογενειακού Προγραμματισμού Φυσικών Μεθόδων δήλωσε σχετικά: 
“Η σημερινή μέρα είναι πολύ λυπηρή... καθώς οι γιατροί θεωρούν ότι μέρος της ορθής ιατρικής πρακτικής αποτελεί η επίθεση στην φυσιολογική γονιμότητα μίας έφηβης μέσω ισχυρών φαρμάκων μόνο και μόνο για να προληφθεί μία πιθανή εγκυμοσύνη. Η συγκεκριμένη σύσταση είναι τραγική εάν σκεφτούμε ότι έχει οικοδομηθεί στο σκεπτικό της υπέρβασης των δικαιωμάτων των γονέων απέναντι στα ίδια τους τα παιδιά’’.


Η επείγουσα αντισύλληψη  για έφηβες έχει αποτελέσει ένα πολύ αμφιλεγόμενο και προβληματικό πεδίο για τουλάχιστον μία δεκαετία στις Η.Π.Α . Τον περασμένο Δεκέμβριο, η FDA ενέκρινε τις πωλήσεις χαπιών επείγουσας αντισύλληψης δίχως περιορισμούς και όρια ηλικίας (σ.σ. pentapostagma.gr να πώς εκτοξεύεται ο αριθμός των εκτρώσεων και «καταστρέφεται» η γυναικεία γονιμότητα), αλλά η Υπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών Kathleen Sebelius απέρριψε (εν μέρει) αυτή την απόφαση, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική συνταγογράφηση για κορίτσια κάτω των 17 ετών..

Το ισχυρό λόμπι υπέρ των εκτρώσεων αντέδρασε «ακαριαία»: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  Sebelius.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/12/17.html#ixzz2EBVRv5Oa

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου