Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ σε τέσσερα κομμάτια που λαμβάνουν θέσεις μάχης

Θολό τοπίο θυμίζει το ΠΑΣΟΚ μετά τη νέα περιπέτεια που οδήγησε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας έξι βουλευτές. Το κόμμα είναι πλέον κομμένο σε τέσσερα κομμάτια που θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στο άμεσο μέλλον...


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε να διαγράψει τον Κώστα Σκανδαλίδη που απείχε από την ψηφοφορία, τον Μιχάλη Κασσή και Θόδωρο Παραστρατίδη που ψήφισαν «όχι και τους Γιάννη Κουτσούκο, Αντζελα Γκερέκου, Μάρκο Μπόλαρη που ψήφισαν «παρών».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τώρα με 27 βουλευτές στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης οι οποίοι βρίσκονται στην πραγματικότητα εκτός κομματικών διαδικασιών και αμφισβητούν την ηγεσία του κόμματος. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ από χθες εμφανίζει την εικόνα κόμματος διασπασμένου σε τέσσερα κομμάτια:

1. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι πιστοί βουλευτές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις και από τη συμμετοχή του κόμματός του στην τρικομματική κυβέρνηση αφού διαπιστώνει ότι με την παρουσία του ΠΑΣΟΚ η χώρα πέρασε τις μετεκλογικές συμπληγάδες και εξασφάλισε τη δόση και την ευρωπαική της προοπτική. Γύρω του κινούνται αρκετοί «νομιμόφρονες» βουλευτές που θα τον στηρίξουν αν αμφισβητηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αν εξαιρέσει κανείς τους Σίμο Κεδίκογλου, Θάνο Μωραϊτη, Θεοδώρα Τζάκρη που δήλωσαν χθες ότι δεν θα ξαναψηφίσουν μέτρα. «Αποδεικνύεται τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ και πάλι κουβαλάει στους ώμους του το βάρος της χώρας. Τι θα συνέβαινε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αν το ΠΑΣΟΚ δεν τηρούσε στάση ευθύνης, αν κρατούσε μια αντιφατική ή επαμφοτερίζουσα στάση; Τι λένε τώρα αυτοί που με ανιστόρητο μίσος έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση απαξίωσης και διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, βασισμένοι και στις αφορμές βέβαια που δίνουμε μόνοι μας; Είχαμε μήπως κάποιο δίκιο όταν λέγαμε αυτά που λέγαμε για τη διαπραγμάτευση, για τη στρατηγική και την τακτική, τους χειρισμούς, τα προτάγματα;» είπε ο κ. Βενιζέλος κατά τη χθεσινοβραδινή δραματική ομιλία του στη Βουλή.


2. Οι κορυφαίοι Λοβέρδος-Χρυσοχοϊδης
Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν κινήσει από τα κορυφαία στελέχη. Περιμένουν κινήσεις από την πλευρά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης φιλοευρωπαϊκού μετώπου με τη σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επίσης, περιμένουν πρωτοβουλίες και από τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα κινηθεί μετά την ψήφιση των μέτρων. Χθες το πρωί Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης είχαν δίωρη συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στη χώρα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

3. Η «ομάδα» Σκανδαλίδη
Οσοι και αν πολλοί δεν το περίμεναν ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στη διαγραφή του Κώστα Σκανδαλίδη και της ομάδας του (Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Κασσής, Θόδωρος Παραστρατίδης). Ο κ. Σκανδαλίδης βρίσκεται πλέον εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και αν ο ίδιος διεμήνυσε πρόσφατα «Εγώ είναι το ΠΑΣΟΚ». Τα σχέδια του προσανατολίζονται στην ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά όλα τώρα δυσκολεύουν αφού δεν θα βρίσκεται στην Κ.Ο. και θα πρέπει να περιμένει το Συνέδριο, στις αρχές του 2013.

4. Η ομάδα Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός κινείται προς το παρόν με θεσμικό τρόπο απέναντι στην ηγεσία του κόμματος και δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε πυροδοτεί εντάσεις με δηλώσεις του. Συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι θα έβλεπε με καλό μάτι τη νεότερη γενιά στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά δεν βιάζεται να πάρει τη ρεβάνς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν έρθει η ώρα της αλλαγής ηγεσίας θα στηρίξει τον Φίλιππο Σαχινίδη αν ο πρώην υπουργός έχει ως τότε ετοιμαστεί για τον ρόλο του προέδρου ή θα στηρίξει όποιον νεότερο βουλευτή έχει τα εφόδια να διεκδικήσει την ηγεσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου