Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο χάρτης των εθνικιστικών κινημάτων στα Βαλκάνια

Εθνικιστικά κινήματα που αυξάνουν διαρκώς την επιρροή τους δρουν και αναπτύσσονται στα Βαλκάνια, έχοντας στη φαρέτρα τους δηλητηριώδη βέλη κατά γειτονικών χωρών, υποδαυλίζοντας εντάσεις και διακατεχόμενα από μεγαλοϊδεατισμό, κυρίως τα αλβανικής προέλευσης.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», ορισμένες κυβερνήσεις κινούνται στο ίδιο περίπου πλαίσιο, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα μείγμα αντιευρωπαϊσμού- ευρωσκεπτικισμού και, ανάλογα με την περίπτωση, βρίσκονται σε έξαρση ο ανθελληνισμός, ο αντιαλβανισμός και ο αντιτουρκισμός. Όλα αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για αναφλέξεις στο -ίσως όχι τόσο μακρινό- μέλλον.

Οι πληγές στα Βαλκάνια δεν έχουν επουλωθεί. Ολοένα και περισσότερο έρχονται στην επιφάνεια και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς τα κινήματα αυτά, αναβιώνοντας προβλήματα του παρελθόντος και δημιουργώντας νέα, θέτοντας σε πραγματική δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις των χωρών της περιοχής, όπως και συνολικά την ειρήνη στα Βαλκάνια. 

Στο δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται ότι η δυσλειτουργική Δημοκρατία, η απουσία μηχανισμών ελέγχου και πραγματικής λογοδοσίας, η εκτεταμένη διαφθορά, η φτώχεια που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και η αίσθηση ότι οι πραγματικές αλλαγές δεν θα γίνουν ποτέ για να ευημερήσει ο τόπος τους είναι η εύφλεκτη ύλη για την ανάδυση τέτοιων κινημάτων. 

Παράλληλα, καλλιεργούν την εθνικιστική τους ρητορική στον ευάλωτο σε μεγάλες ιδέες πληθυσμό και τον κατευθύνουν εκεί που ακριβώς θέλουν: στη διεκδίκηση πραγματικών ή φανταστικών αιτημάτων από τις γειτονικές χώρες και στην αίσθηση ότι οι μεγάλες ιδέες κάποια στιγμή θα δικαιωθούν. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται πάντα η κυβέρνησή τους, αν δεν επιδεικνύει τον πατριωτισμό που τα ίδια τα κινήματα ορίζουν ως τέτοιο.

Αλβανία-Σερβία-ΠΓΔΜ
Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και ο αλυτρωτισμός στην υπηρεσία των εθνικιστών

Πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», για την ανάπτυξη τέτοιων κινημάτων υπάρχει στην Αλβανία, όπου καταγράφεται έξαρση μεγαλοϊδεατισμού ή κάθε άλλο παρά αμβλύνεται όσο περνά ο καιρός. 

Η δημιουργία ενός δεύτερου αλβανικού κράτους στο Κόσοβο, η διεκδίκηση πολλών δικαιωμάτων για την ισότιμη σχεδόν διοίκηση της ΠΓΔΜ και η απροκάλυπτη σε μεγάλο βαθμό διεκδίκηση της αυτονομίας στη Νότια Σερβία εκτοξεύουν στα ύψη την εθνική αυτοπεποίθηση των Αλβανών αλλά και τον παραλογισμό τους. 

Τα νέα εθνικιστικά κινήματα εμφορούνται από την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και το ανησυχητικό είναι ότι η επιρροή τους αυξάνεται στο φτωχό πληθυσμό και στη νεολαία.
Ως προς την Ελλάδα, έχει μεγάλη σημασία το ότι κλιμακώνεται επικίνδυνα ο ανθελληνισμός. 

Το κίνημα της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας», που είναι το πλέον δυναμικό, διευρύνει συνεχώς το πεδίο δράσης του και διεκδικεί τον επηρεασμό της συνολικής αλβανικής πολιτικής έναντι της χώρας μας: από την επαναχάραξη των συνόρων, τις θαλάσσιες ζώνες, την απογραφή του πληθυσμού κα την τρομοκράτηση της ελληνικής μειονότητας μέχρι τους ελέγχους στην Κακαβιά κ.ο.κ.

Η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» που έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στον αλβανικό Βορρά, συνεργάζεται με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Κοσόβου, ενώ τελευταία επεκτείνει την επιρροή της και σε δυνάμεις των Αλβανών στα Σκόπια, κάτι που, αν ενισχυθεί, θα αποτελέσει εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Έχει στις τάξεις της ακόμη και δικαστές, ανθρώπους από τις δυνάμεις ασφαλείας, αποφασισμένους νέους, ενώ η χρηματοδότηση της είναι συνεχής και από αδιευκρίνιστες πηγές. 

Η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» άσκησε αποτελεσματικές πιέσεις ώστε οι μειονοτικοί στην Αλβανία να μην έχουν το δικαίωμα να αναφέρουν την εθνική τους καταγωγή. Στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της απογραφής, η οποία είχε γίνει το καλοκαίρι χωρίς τις μειονότητες, κι έτσι θα εμφανιστεί ένα «καθαρό» αλβανικό έθνος. Η ελληνική μειονότητα δεν έλαβε μέρος στην απογραφή, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Αλβανία, εντούτοις αυτό δεν άλλαξε την κατάσταση. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζονται οι απειλές, οι εκβιασμοί, η τρομοκράτηση κ.α. Κι αυτό διότι είναι γνωστή η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και υποτίθεται ότι βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Πέραν των άλλων, είναι γνωστό ότι η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει και εδάφη της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, φυσικά το Κόσοβο και εδάφη της ΠΓΔΜ. 

Η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» πιέζει τα τελευταία δύο χρόνια αφόρητα για την αλλαγή των ονομάτων των ελληνικών πόλεων και χωριών με αλβανικές ονομασίες, στα πρότυπα των Τούρκων. 

Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται επίσης το «Εθνικό Μέτωπο», το «Δημοκρατικό Εθνικό Μέτωπο», και το «Βασιλικό Κόμμα» ενώ διαρκώς αυξανόμενη είναι η επιρροή του PDIOU, του κόμματος των Τσάμηδων. 

Βουλγαρία
Αντιτουρκισμός και «αγκάθια» στις σχέσεις με τους γείτονες


Το κίνημα «Ataka» είναι ένας νέος πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού άσκησε μια μοναδική πολιτική έναντι της τουρκικής μειονότητας, που αναγνωρίστηκε ως εθνική τουρκική μειονότητα. 

Το τουρκικό κόμμα ήταν στην κυβέρνηση, ήταν και είναι στη Βουλή, υπό την πίεσή του γέμισε η Βουλγαρία τεμένη και αναβαθμίστηκε στρατηγικά. Το συγκεκριμένο κίνημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στοχεύει στην αντιτουρκική πολιτική με επίκεντρο τη μειονότητα. 

Ο πρόεδρος του «Ataka», Βόλεν Σίντεροφ, ανέφερε ότι «κατά τη βίαιη εκδίωξη των Βούλγαρων από την Ανατολική Θράκη στους Βαλκανικούς Πολέμους, 250.000 πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους για να σωθούν από τη γενοκτονία του τουρκικού στρατού τον Ιούνιο του 1913». 

Η τοποθέτηση έγινε με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας», στις 18 Οκτωβρίου του 1925. 

Το «Ataka» έχει αρχίσει τη συλλογή υπογραφών στη βουλγαρική Βουλή, ώστε να κινηθεί διαδικασία που θα οδηγήσει το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) που εκπροσωπεί κυρίως τους Τούρκους στο Συνταγματικό δικαστήριο, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή όχι. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου