Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι χώρες τής Βίσεγκραντ «καλούν Ελλάδα» για στενότερες οικονομικές σχέσεις

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα «βλέπουν» για τα επόμενα χρόνια -παρά την οικονομική κρίση- οι διπλωματικές αρχές των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), όπως κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποί τους.


 Διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών μίλησαν , σε σχετική εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πολωνίας.

«Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ προς την Ελλάδα έφτασαν το 2011 στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τον αντίστροφο δρόμο ακολούθησαν ελληνικά προϊόντα αξίας 680 εκατ. περίπου» επισήμανε η επικεφαλής του Τμήματος Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της πρεσβείας της Πολωνίας, 'Εβα Φλις (Ewa Flis).

Όπως αναφέρει το ΑΜΟΕ, η Πολωνία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ομάδας -γνωστής διεθνώς ώς «V4»- που ιδρύθηκε το 1991. Η κα Φλις επισήμανε ότι «παρά την κρίση στην Ελλάδα, [στην ομάδα του Βίσεγκραντ] είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πιθανότητες για μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον».

Πολωνία: Τριπλασιασμός διμερούς εμπορίου σε επτά χρόνια

Στην αλματώδη ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Πολωνίας στο διάστημα 2004-2011 αναφέρθηκε η κα Φλις, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 2,8 φορές και έφτασαν στα 950 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η άνοδος αυτή συνδέεται κυρίως με την εκτίναξη των πολωνικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, οι οποίες διευρύνθηκαν στο εν λόγω διάστημα κατά 3,4 φορές και διαμορφώθηκαν στα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, και οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Πολωνίας αυξήθηκαν στην επταετία κατά 2,2 φορές, φτάνοντας στα 355 εκατ. ευρώ. «Ιδίως την τελευταία διετία, παρατηρούμε συνεχή επέκταση των ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά» σημείωσε η κα Φλις.

Απαριθμώντας τα πρακτικά προβλήματα, που ανακύπτουν στις συναλλαγές Ελλάδας-Πολωνίας, η κα Φλις ανέφερε την ανεπαρκή τεκμηρίωση εμπορικών πράξεων, τα φορτωτικά έγγραφα, αλλά και κάποιες διαφορές στους όρους πληρωμής. Πρόσθεσε ότι στην ιστοσελίδα της πρεσβείας υπάρχει ενημερωτικό υλικό -στα ελληνικά- για πολωνικές εταιρείες, που αναζητούν Έλληνες εταίρους.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην οικονομία της Πολωνίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,3% το 2011, η Πολωνή αξιωματούχος ανέφερε ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης για είσοδο στην ευρωζώνη.

Η ίδια επισήμανε τη μεγάλη συνεισφορά των εξαγωγών στο πολωνικό ΑΕΠ, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι το 90% της παραγωγής επίπλων και πάνω από το 90% των σκαφών αναψυχής «made in Poland» εξάγονται!

Γιατί η Πολωνία είναι η έκτη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις παγκοσμίως

Πρόσθεσε ότι βάσει της τελευταίας έκθεσης τής UNCTAD (Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη), η Πολωνία είναι η έκτη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις παγκοσμίως, χάρη σε παράγοντες όπως τα σταθερά πρότυπα για την επιχειρηματικότητα, το εξειδικευμένο και νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό και την προσαρμογή της νομοθεσίας της στις διεθνείς επιταγές.

Παράλληλα, στη χώρα λειτουργούν σήμερα 14 ειδικές οικονομικές ζώνες (που θα παραμείνουν σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2020) και υπάρχουν σημαντικές φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές (π.χ, απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας).

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Πολωνία ανήλθαν πέρυσι σε 1,3 δισ. ευρώ, προερχόμενες σε ποσοστό 90% από την ΕΕ και κυρίως από τις χώρες Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Λουξεμβούργο. Περισσότερες πληροφορίες για την Πολωνία στην ιστοσελίδα του οργανισμού «invest in Poland»,www.paiz.gov.pl/en.

Σλοβακία: Τεράστιο δυναμικό στις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, παρά την κρίση

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το 2012, εν μέσω κρίσης, η Σλοβακία, με τις προβλέψεις των Βρυξελλών να τοποθετούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,2% και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο 2,4%, μετά το εξαιρετικά δύσκολο για τη χώρα 2009 (συρρίκνωση ΑΕΠ 4,7%).

Όπως επισήμανε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής πρέσβης της Σλοβακίας, Ρόμαν Χλόμπεν (Roman Hloben), αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας, το 2012 η χώρα κατατάσσεται 48η παγκοσμίως (μεταξύ 183 χωρών) και πρώτη στην Κεντρική Ευρώπη στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ.Χλόμπεν, οι εξαγωγές της Σλοβακίας προς την Ελλάδα ανήλθαν πέρυσι στα 148,7 εκατ. ευρώ (έναντι 177,5 εκατ. το 2010), ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σλοβακία ανήλθαν πέρυσι σε 88,5 εκατ. ευρώ (έναντι 91,5 εκατ. το 2010), ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν στα 56,3 εκατ. ευρώ (έναντι εισαγωγών 89 εκατ. ευρώ από τη Σλοβακία).

«Υπάρχει ακόμη τεράστιο δυναμικό στις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, παρά την κρίση. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη», είπε ο κ.Χλόμπεν, υπενθυμίζοντας ότι η δραστηριοποίηση στη Σλοβακία προσφέρει τη δυνατότητα επιχειρηματικού «ανοίγματος» σε 300 εκατ. καταναλωτές σε ακτίνα 1000 χλμ και σε 600 εκατ. σε ακτίνα 2000 χλμ. 

Ενιαίος φόρος 19% και επαναπατρισμός κερδών 100%

Παρουσιάζοντας τα κίνητρα που ισχύουν για τους επενδυτές στη Σλοβακία, ο κ.Χλόμπεν ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι υπάρχει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 19% για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (ο οποίος, όμως, πρόκειται -από τον Ιανουάριο- να αυξηθεί προσωρινά στο 21% για τα εταιρικά κέρδη και στο 22% για τα φυσικά πρόσωπα, χάριν αντιμετώπισης της κρίσης). Ο ΦΠΑ ανέρχεται στο 20% και οι φόροι μερίσματος, κληρονομίας και μεταβίβασης ακινήτων είναι μηδενικοί, ενώ ο επαναπατρισμός κερδών γίνεται στο 100%.

Παράλληλα, στη χώρα λειτουργούν 35 πανεπιστήμια, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί οι κυρίαρχοι τομείς της οικονομίας είναι αυτοί που αφορούν τις δραστηριότητες εντάσεως γνώσης, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται σε 786 εκατ. ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για τη σλοβακική αγορά μπορούν να αναβρεθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Επενδύσεων και Εμπορίου, www.sario.sk.

Τσεχία: Οι ελληνικές εξαγωγές «τρέχουν» γρηγορότερα από τις εισαγωγές

Ελάχιστο και δυστυχώς μειούμενο παραμένει το μερίδιο της Ελλάδας στις συνολικές εισαγωγές της Τσεχίας, αν και οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων αυξήθηκαν πέρυσι ταχύτερα, σε σχέση με εκείνες των τσέχικων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Μίλος Κουτσέρα (Milos Kucera), αναπληρωτής πρέσβης της Τσεχίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας, το μερίδιο της Ελλάδας στις συνολικές εμπορικές συναλλαγές της Τσεχίας ήταν πέρυσι 0,19% και υποχώρησε περαιτέρω (0,15%) στο επτάμηνο του 2012.

Ωστόσο, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τσεχία αυξήθηκαν κατά 29% το 2010 και κατά 5% το 2011, με ρυθμό δηλαδή που ξεπέρασε τον αντίστοιχο των τσέχικων πωλήσεων στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της Τσεχίας προς την Ελλάδα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 286 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,6%), ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. ευρώ (αύξηση 5%).

Στο εννεάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στα 135 εκατ. (-28,2%) και 91 εκατ. ευρώ (μείωση μόνο κατά 1,1%, γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερότητα στις ελληνικές εξαγωγές, έναντι μιας πτώσης- σοκ στις τσεχικές εξαγωγές).

«Θεωρώ ότι το πραγματικό δυναμικό [για το διμερές εμπόριο] είναι πολύ μεγαλύτερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουτσέρα, υπενθυμίζοντας ότι η τσεχική αγορά συνδέεται απευθείας με την Αθήνα μέσω πτήσης τρίωρης διάρκειας, χάρη στην Aegean Airlines.

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να βρουν πληροφορίες για τσεχικές εταιρείες, μπορούν να ανατρέχουν στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του εμπορικού μητρώου της Τσεχίας. «Εκεί υπάρχει πληροφόρηση για όλες τις εταιρείες της Τσεχίας, πληροφόρηση που είναι δυσκολότερο να βρεθεί στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ύφεση με... υγιή χαρακτηριστικά

Μπορεί το φετινό εννεάμηνο να έκλεισε με ύφεση για την τσεχική οικονομία (-0,1%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 1,9% πέρυσι), αλλά το δημόσιο χρέος της χώρας δεν ξεπέρασε πέρυσι -σύμφωνα με τον κ.Κουτσέρα- το 39% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3,7%.

Τον περσινό Αύγουστο, ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία ΑΑ-, ενώ οι Moody's και Fitch τής δίνουν αμφότεροι «Α1».

Η ανεργία στην Τσεχία διαμορφώθηκε στο εξάμηνο του 2012 στο 8,4% από 6,7% πέρυσι, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε στα 970 ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο από 1.017 ευρώ πέρυσι. Πληροφορίες για το επιχειρείν στην Τσεχία μπορούν ακόμη να αναβρεθούν στις διευθύνσεις: www.doingbusiness.cz,www.czechtrade.czwww.czechinvest.cz και www.mzv.cz/athens.

ΟυγγαρίαΑ: Δυνατότητες διμερούς συνεργασίας σε εννέα τομείς

Σημαντικές δυνατότητες για τη συνεργασία Ελλάδας-Ουγγαρίας σε εννέα τομείς της οικονομίας, διαβλέπει ο εμπορικός σύμβουλος της ουγγρικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ζόλταν Σάμπο (Zoltan Szabo).

Συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε ν΄αναπτυχθεί συνεργασία είναι: διαχείριση υδάτων, επεξεργασία αποβλήτων, εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογίες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων/τροφίμων, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία πετρελαίου/φυσικού αερίου, φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικός εξοπλισμός.

Ο κ.Σάμπο παρουσίασε στοιχεία για το διμερές εμπόριο Ελλάδας -Ουγγαρίας, σημειώνοντας πως οι εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν (σύμφωνα με τις ουγγρικές στατιστικές) στα 288,9 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ οι εισαγωγές από τη χώρα μας διαμορφώθηκαν στα 91,6 εκατ. Μετά το 2007, σημείωσε, οι ουγγρικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αναφερόμενος ειδικά στην οικονομία της Ουγγαρίας, επισήμανε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι ότι αυτό θα μειωθεί φέτος κατά 1,2% (έναντι ανάπτυξης 1,6% πέρυσι), ενώ -με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις- το 2013 ενδέχεται να επιστρέψει στο θετικό πρόσημο. 

Πώς η Ουγγαρία «κέρδισε» ξένες επενδύσεις 70 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τον κ. Σάμπο, στην πορεία των ετών και μέχρι το 2011, η Ουγγαρία έχει προσελκύσει συνολικές ξένες επενδύσεις της τάξης των 70 δισ. δολαρίων, από τις υψηλότερες στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, χάρη σε παράγοντες όπως το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα (ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικών κερδών είναι 19%, αλλά μειώνεται στο 10% για τις μικρότερες επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το φορολογούμενο κέρδος δεν υπερβαίνει συγκεκριμένο «πλαφόν»).

Στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων συντείνουν επίσης -κατά τον ίδιο- τα ελκυστικά πακέτα επιδοτήσεων, το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό (η χώρα διαθέτει 70 ΑΕΙ, ενώ το 61% των φοιτητών έχει επαγγελματική εμπειρία πριν καν βγει από το πανεπιστήμιο) και η υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες για την ουγγρική αγορά είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Επενδύσεων και Εμπορίου της χώρας, www.hita.hu.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου