Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Όλα ξεκινούν από το βιογραφικό


right-CV
Στην αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα εξαιρετικό και απόλυτα χρήσιμο σεμινάριο, σχετικά με το πώς φτιάχνουμε ένα σωστό βιογραφικό.


Το αποτέλεσμα ήταν να προτιμηθώ από τον εργοδότη, έναντι κάποιου άλλου υποψήφιου, γιατί το βιογραφικό μου υπερτερούσε του δικού του, ενώ τα προσόντα μας ήταν ακριβώς τα ίδια.
Όταν είμαστε στην αναζήτηση κάποιας νέας επαγγελματικής στέγης το βιογραφικό μας είναι συνήθως η αιτία που μας εξασφαλίζει μια πρώτη συνέντευξη, γιατί είναι η επαγγελματική μας ταυτότητα. Είναι λοιπόν απαραίτητο η συμπλήρωσή του να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια και προσεγμένη.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες απλές προτάσεις που θα κάνουν τον μελλοντικό μας εργοδότη να ενδιαφερθεί  όταν το βιογραφικό μας φτάσει στα χέρια του.
  1. Ο σκοπός του βιογραφικού σημειώματος είναι να μας εξασφαλίσει την πιθανότητα μιας συνέντευξης. Φροντίστε να το συμπληρώσετε με στοιχεία , που αφορούν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και όχι με ότι φαίνεται σε εσάς ενδιαφέρον και «ελκυστικό».
  2. Παρουσιάστε με σαφήνεια τα προσόντα και τις δυνατότητές σας. Αντί να γράφετε γενικώς και αορίστως  ορολογίες προσόντων (πχ: πειθαρχημένος, οξυδερκής κλπ) , καταγράψτε πραγματική εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία.
  3. Χρησιμοποιήστε τη σωστή ορολογία. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικές βάσεις για το «ξεκαθάρισμα» των βιογραφικών. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού , θα αξιολογήσει το βιογραφικό σας βάσει λέξεων «κλειδιών» που υπάρχει στη βάση δεδομένων τους. Στελεχώστε το βιογραφικό σας με τις λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στην αγγελία εργασίας.
  4. Χρησιμοποιήστε σωστούς τίτλους.  Σωστό  ή όχι , οι περισσότεροι εργοδότες κρίνουν το βιογραφικό μας μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι τίτλοι στις ενότητες είναι εκείνοι που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους
(πχ: Αδιάφορος τίτλος: Λογιστήριο. Ενδιαφέρων τίτλος: Διαχείριση οικονομικών προμηθειών).
  1. Διαβάστε το και δεύτερη φορά.  Ένα μικρό τυπογραφικό λάθος, μια παράλειψη ή μια λάθος διατύπωση μπορεί να σας στερήσουν την πιθανότητα συνέντευξης (Τυπώστε το και προσέξτε για λάθη σε: συνώνυμα, σημεία στίξης, ημερομηνίες, αριθμούς). Εννοείται ότι δύο ζευγάρια μάτια είναι καλύτερα από ένα, γι’ αυτό ας το διαβάσει και κάποιος άλλος.
  2. Χρησιμοποιήστε ακριβείς και συνοπτικές προτάσεις για την εμπειρία σας, την εκπαίδευσή σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Κανένας εργοδότης δεν έχει το χρόνο και τη διάθεση να διαβάζει μακροσκελής περιγραφές.
  3. Να είστε σαφείς για τους επαγγελματικούς σας στόχους. Το βιογραφικό πρέπει να αντιπροσωπεύει το από πού ξεκινήσατε και που θέλετε να φτάσετε. Τα επιτεύγματα και οι κορυφώσεις στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό σας πλεονέκτημα.
  4. Ξεκινήστε με τα σημαντικά.  Μετά τα προσωπικά στοιχεία , η επαγγελματική σας προϋπηρεσία είναι η πιο σημαντική ενότητα του βιογραφικού σας. Οι ημερομηνίες της  προϋπηρεσίας  σας πρέπει να ξεκινούν από το παρόν και να ακολουθούν χρονολογικά οι παλαιότερες. Όταν καταγράφετε τα προσόντα σας βάλτε πρώτα αυτά που θεωρείτε ως δυνατά σας σημεία.
  5. Προσοχή στις γραμματοσειρές και τη χρήση τους. Οι γραμματοσειρές Αrial και Times  με μέγεθος 11-12 θεωρούνται ιδανικές. Μη χρησιμοποιείτε μόνο κεφαλαία. Επίσης το βιογραφικό σας να μη ξεπερνάει αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο τις 2 σελίδες.
10. Μην επισυνάπτετε φωτογραφίες αν δεν ζητούνται στην αγγελία. Η προσπάθεια να ευνοηθείτε μέσω της καλής σας εμφάνισης φέρνει πολλές φορές τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
11. Χρησιμοποιήστε αριθμούς και ποσοστά επιτυχίας μόνο αν είστε υπεύθυνοι για αυτά. Αν η δική σας συμβολή αύξησε σημαντικά τα ετήσια έσοδα της προηγούμενης εταιρείας τότε παρουσιάστε τα στο βιογραφικό σας με στοιχεία που διασταυρώνονται και όχι περιγραφικά.
12. Μην γράφετε την ηλικία σας στα προσωπικά στοιχεία αν δεν το ζητά συγκεκριμένα η αγγελία. Πολλές φορές (αν και παράνομο) γίνονται διακρίσεις λόγω ηλικίας. Επίσης μη γράφετε τα χόμπι σας αν κάποιο από αυτά δεν σχετίζεται με τη μελλοντική σας εργασία (πχ: κολύμβηση-πρώην αθλητική δραστηριότητα-εταιρεία αθλητικών προϊόντων).
13. Δε χρειάζεται να καταγράψετε κάθε επαγγελματική σας προϋπηρεσία παρά μόνο αυτές που είναι σημαντικές για τον τομέα που σκοπεύετε να εργαστείτε. Το αν στα 18 σας δουλέψατε ως πωλητής σε κατάστημα λιανικής πώλησης , δεν σας εξασφαλίζει το ενδιαφέρον του εργοδότη εταιρείας ηλεκτρονικών πολυμέσων απλά και μόνο γιατί ήταν προϋπηρεσία σε πωλήσεις.
14. Αν δεν διαθέτετε επαγγελματική προϋπηρεσία ή τίτλο σπουδών αναφέρετε με ειλικρίνεια τι ακριβώς διαθέτετε (εθελοντική εργασία, επί πτυχίο κλπ).


15. Μη χρησιμοποιείτε επιτηδευμένα φόντα, σχέδια ή εικόνες στο χαρτί του βιογραφικού σας.  Μην ξεχνάτε να ανανεώνεται το βιογραφικό σας ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή σας (πχ: αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνων, e-mail).
16. Aν δυσκολεύστε να ετοιμάσετε ένα καλό βιογραφικό αναζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν παραδείγματα στο διαδίκτυο που μπορούν να σας κατευθύνουν ως προς την σειρά (πχ: προσωπικά στοιχεία, επαγγελματική προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών κλπ).
17. Καλύψτε όλα ή όσα περισσότερα στοιχεία σας ζητά η αγγελία. Μην βασιστείτε στο να αναφέρετε κάποια προφορικά γιατί μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να το κάνετε , επειδή το βιογραφικό σας κρίθηκε στην αξιολόγηση , ως ελλιπές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου