Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τι κάνει σήμερα η Τζένη Βάνου;

Διακρίθηκε για τη χαρακτηριστική της φωνή και έμεινε στο προσκήνιο για αρκετές δεκαετίες. 

Η Τζένη Βάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε με τη γιαγιά της στην περιοχή του Βύρωνα. Υπήρξε παιδί χωρισμένων γονιών. Δυσκολεύτηκε να βλέπει τη μητέρα της στα παιδικά της χρόνια. Είχε βγει απόφαση εναντίον της και έτσι όταν εκείνη προσπαθούσε να συναντήσει την κόρη της, δεν την άφηναν.

 

Ο πατέρας της, όταν εκείνη ήταν οκτώ ετών, αποφάσισε να φτιάξει ξανά τη ζωή του. Έτσι, παντρεύτηκε και μετακόμισαν στο Μοσχάτο. Δεν είχε τη ζωή που ήθελε αλλά αυτό που μετρούσε για εκείνη, ήταν ότι της επιτρεπόταν να βλέπει τη μητέρα της. Σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη, Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Έτσι, άρχισε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. 

«Αναμφισβήτητα έχεις αξία», της είπε ο Μίμης Πλέσσας όταν την άκουσε να τραγουδά κι ήταν αυτός που της πρότεινε να περάσει από ακρόαση για να την προσλάβουν στην Κρατική Ραδιοφωνία ως τραγουδίστρια. Έτσι, έκανε τα χαρτιά της κρυφά από τον πατέρα της. Πήγαινε εκείνη τότε ακόμη σχολείο αλλά το όνειρο του πατέρα της δεν ήταν η κόρη του να ασχοληθεί με το τραγούδι αλλά να περάσει στο πανεπιστήμιο. 

Στην ακρόασή της την συνόδευσε ο Γεράσιμος Λαυράνος. Ήταν αυτός που της έδωσε και το ψευδώνυμό της. Η Τζένη Βάνου πέρασε τις εξετάσεις και για μια δοκιμαστική περίοδο τραγουδούσε με συνοδεία της στο πιάνο τον Κώστα Γιαννίδη.

Ύστερα από λίγο καιρό μπήκε στην ορχήστρα του Μίμη Πλέσσα. Ερμήνευσε μάλιστα δικά του τραγούδια αλλά και διάφορες επιτυχίες των πιο γνωστών συνθετών της εποχής. Η Τζένη Βάνου δεν είχε μέχρι τότε δισκογραφία κι επειδή τραγουδούσε τις επιτυχίες του τα μέσα της εποχής αναρωτιούνταν ποια είναι. 

Την αναγνώριζαν μόνο από τη φωνή της και έτσι πέρασαν οκτώ μήνες χωρίς να το αντιληφθεί ο πατέρας της. Μέχρι που ένα βράδυ καθώς γύριζε από το φροντιστήριο, βρήκε την πόρτα του σπιτιού της κλειδωμένη και μια βαλίτσα με τα πράγματά της έξω από αυτήν. 

Σ’ ένα από τα «Κυριακάτικα Πρωινά» του Rex πήγε να την δει ο πατέρας της με την ετεροθαλή αδερφή της. Ήταν αρχιεργάτης στα πιεστήρια μιας εφημερίδας κι άκουγε από τους δημοσιογράφους που δεν ήξεραν ότι ήταν μπαμπάς της, για την ηθική της. Τότε, της είπε: «όσο μεγάλη και να γίνεις σε δόξα και ηλικία, να μάθεις να ζητάς συγγνώμη. Αυτό ήρθα σήμερα εγώ να ζητήσω, γιατί δεν ήξερα τι παιδί είχα κάνει».

Η Τζένη Βάνου έχει βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από τη δισκογραφία. 

Όπως λέει στο newsbeast.gr, έχει μετανιώσει που δεν έκανε λεφτά στη ζωή της αλλά όπως σημειώνει, ακόμη και τώρα να ξεκινούσε πάλι από την αρχή, θα έκανε τα ίδια λάθη. Βοήθεια σπάνια ζητάει, το έχει κάνει δηλαδή ζητώντας από το Θεό να της συμπαρασταθεί αλλά και από τη μητέρα της. Φυσικά, δίπλα της είναι η οικογένειά της που τη στηρίζουν. 
Η οικονομική κρίση τη σημάδεψε αφού έδωσε τα πάντα για να επενδύσει στο μίνι μάρκετ που είχε ανοίξει με το γιο της στη Νέα Σμύρνη. Το έκλεισε όμως λόγω της κατάστασης στην αγορά. 

«Δεν ήταν ότι ο κόσμος δεν έμπαινε στο μαγαζί», λέει. «Ήταν το γεγονός ότι λόγω της κρίσης και των περικοπών, οι πολίτες δεν ψώνιζαν πλέον αυτά που αγόραζαν παλαιότερα. Και σιγά σιγά πήραμε την απόφαση να το κλείσουμε».

Ζει με τη σύνταξή της και καταλαβαίνει πολύ καλά αυτά που περνούν οι Έλληνες. «Δεν αντέχουν πια με το ΔΝΤ και τις περικοπές», αναφέρει. 

Και σημειώνει ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους νέους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι αύριο θα έχουν. «Αναρωτήθηκε κανείς ποιο θα είναι το μέλλον των νέων ανθρώπων σήμερα; Όχι, τους ενδιαφέρει μόνο να ισοπεδώσουν τους εργαζομένους», σημειώνει. 

Και προσθέτει ότι θα ήθελε οι νέοι να ασχοληθούν με τη μουσική αλλά να έχουν και άλλα πράγματα στο νου τους. «Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει ότι κάνεις στη ζωή σου είναι καλό», καταλήγει. Και ετοιμάζεται για τις δουλειές που έχει με την αδερφή της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου