Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το ιστορικά παράδοξα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ταξιδεύει στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών και σας παρουσιάζει ρεκόρ, παράξενες ιστορίες, πρωτιές και πληροφορίες, η γνώση των οποίων θα σας βοηθούσαν να κάνετε εντύπωση σε οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτές...

Η Τρίτη και ο Νοέμβρης
Οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα Νοέμβρη. Η επιλογή του μήνα έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο. Για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι νομοθέτες πριν ορίσουν το μήνα των εκλογών έλαβαν υπόψη τους ότι ο Νοέμβριος βόλευε τους αγρότες. Η αποκομιδή της σοδειάς είχε τελειώσει και ο καιρός δεν ήταν τόσο άσχημος, ώστε οι ψηφοφόροι να ταξιδέψουν στα εκλογικά κέντρα. Η Τρίτη επελέγη επίσης για καθαρά πρακτικούς λόγους που είχαν να κάνουν με τις αχανείς αποστάσεις που κάποιοι ψηφοφόροι έπρεπε να διανύσουν για να ψηφίσουν. Συνήθως, οι ψηφοφόροι ταξίδευαν Κυριακή και έτσι δεν προλάβαιναν να φτάσουν την Δευτέρα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια τυχαία Τρίτη, αλλά για την 2η Τρίτη του Νοέμβρη. Αυτό έγινε επειδή οι νομοθέτες ήθελαν να αποφευχθεί μια σύμπτωση της ημερομηνίας των εκλογών με την 1η Νοέμβρη του Halloween. Επίσης, οι περισσότεροι έμποροι συνήθως έκλειναν τα βιβλία του προηγούμενου μήνα την 1η Νοεμβρίου και υπήρχε η ανησυχία ότι σε περίπτωση που ο μήνας δεν είχε πάει καλά, ήταν πιθανό να δείξουν την απογοήτευσή τους στην κάλπη. Έτσι, επέλεξαν την 2η Τρίτη, ώστε ο θυμός των ψηφοφόρων να ξεθυμαίνει όσο γίνεται, μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Χωρίς εκλέκτορες από τη Νέα Υόρκη οι πρώτες εκλογές
Οι πρώτες επίσημες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έγιναν το 1789 με την Τζορτζ Ουάσινγκτον, να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πάντως, μόνο 10 από τις τότε 13 συνολικά πολιτείες συμμετείχαν, καθώς η Νέα Υόρκη δεν διάλεξε εκλέκτορες ενώ η Β. Καρολίνα και το Ρόουντ Άϊλαντ δεν είχαν κυρώσει το Σύνταγμα.

Πρόεδρος "stand by"
Αν και οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο τον Νοέμβρη, κανένας υποψήφιος δεν εκλέγεται επισήμως πριν την 3η Δευτέρα του Δεκεμβρίου, όταν οι εκλέκτορες ανακοινώνουν επισήμως την επιλογή τους.

Οι «ηττημένοι» νικητές
Τέσσερις φορές στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, ο υποψήφιος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους δεν εξελέγη πρόεδρος. Αυτό συνέβη το 1824, το 1876, το 1888 και το 2000 (ο Μπους νίκησε τον Αλ Γκορ).

Πολύ μπροστά οι «Αντιμασόνοι»
Το πρώτο κόμμα που ακολούθησε προκριματική διαδικασία για να επιλέξει τον υποψήφιο πρόεδρο και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο, ήταν το Κόμμα των Αντιμασόνων το 1832. Πρόκειται για μια τομή στις αμερικανικές εκλογές, καθώς η διαδικασία αυτή θεωρείται θεμελιώδης στις μέρες μας.

Ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος
Ερώτηση που τίθεται συνήθως σε παιχνίδια γνώσεων: «Τι σχέση είχε ο 22ος (1885-1889) με τον 24ο πρόεδρο (1893-1897) των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν το ίδιο επώνυμο;». Όσο και αν φαίνεται παράξενο, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, είναι ο μόνος πρόεδρος ο οποίος έκανε μια θητεία, ηττήθηκε στις επόμενες εκλογές και 4 χρόνια αργότερα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Το μεγαλύτερο ντέρμπι
Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της ιστορία, όσον αφορά τις ψήφους, ήταν αυτή του Τζον Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Κένεντι πήρε μόλις 0,1 % περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του, ωστόσο είχε ξεκάθαρη πλειοψηφία στους εκλέκτορες (303-219).

Από τη Φεράρο στην Πέιλιν
Μόλις δύο γυναίκες έχουν αναδειχθεί υποψήφιες για κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, όχι για τη θέση του προέδρου πάντως. Η Τζεραλντίν Φεράρο, ήταν η υποψήφια αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος το 1984 και η Σάρα Πέιλιν ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων το 2008. Και στις δύο περιπτώσεις ηττήθηκαν.

Τα χαρτιά του Ομπάμα και η ναυτική βάση
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέιν, ήταν υποψήφιοι πρόεδροι το 2008. Ο Ομπάμα κέρδισε, αντιμετωπίζοντας μάλιστα επιθέσεις λάσπης σχετικά με τον τόπο γέννησής του και τα χαρτιά του.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο μονομάχοι ήταν οι πρώτοι υποψήφιοι που είχαν γεννηθεί εκτός της αμερικανικής ηπείρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γεννηθεί στη Χαβάη και ο Τζον Μακέιν σε ναυτική βάση των ΗΠΑ στη ζώνη του Παναμά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου