Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Θρίλερ μέχρι τέλους με τη δόση


Lagarde-Juncker-Schaeuble
Στην πλάτη της Ελλάδας συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Βερολίνου-ΔΝΤ, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με κίνδυνο αυτή να αναβληθεί ακόμη και για το Δεκέμβριο.


Το ΔΝΤ πιέζει για συνολική λύση και συνδέει τις αποφάσεις με την κάλυψη της επιπλέον χρηματοδότησης, που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς γενναίο κούρεμα και στα δάνεια του επίσημου τομέα, θέμα για το οποίο δεν δέχεται ούτε συζήτηση η Γερμανία.
Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους εκφράζοντας, μάλιστα τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, λύση που προκρίνουν Γερμανία και ΕΚΤ.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους, αμφισβητούν το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε να δηλώνει ότι δεν περιμένει την έκθεση της Τρόικας πριν από τις 11-12 Νοεμβρίου και να θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά να κάνει πριν λάβει τα χρήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις μπορεί να παραπεμφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας-23ης Νοεμβρίου και η εκταμίευση να γίνει τον Δεκέμβριο.

Στο θέμα των μέτρων, πάντως, και το ΔΝΤ εμφανίζεται άκαμπτο, με τον εκπρόσωπό του να επιμένει στην ψήφιση των εργασιακών ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ερωτώμενος, μάλιστα, για την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τα εργασιακά, γεγονός που απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, ο δ/ντής εξωτερικών υποθέσεων του Ταμείου, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στα εργασιακά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πακέτου, συμπληρώνοντας με νόημα ότι “η εσωτερική πολιτική συνοχή είναι ζήτημα της κυβέρνησης να το εξασφαλίσει”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου