Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Όλοι στον Τειρεσία για να... ανοίγουν πιο γρήγορα οι λογαριασμοί

Όποιος έχει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπαίνει στον Τειρεσία. Κανονικός Big Brother δηλαδή για να γίνει πιο εύκολη η πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Διατραπεζική εταιρία θα αναλάβει να φτιάξει μια λίστα... μαμούθ για όλους τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του Βήματος. Και ο... Μεγάλος Αδελφός στις τραπεζικές καταθέσεις έρχεται γιατί αυτόν τον τρόπο σκέφτηκαν το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να σταματήσουν το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

Αυτό που αποφασίστηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου ήταν να δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων από τον Τειρεσία. Κι εκεί θα μπαίνουν όλοι οι κάτοχοι λογαριασμών. Δίπλα στο όνομα του κάθε καταθέτη θα υπάρχει το όνομα της κάθε τράπεζας όπου διατηρεί λογαριασμό, αλλά και ο αριθμός του λογαριασμού.

Ζητούμενο είναι να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών πολιτών ώστε να γίνουν έλεγχοι για φοροδιαφυγή, διαφθορά, απάτη ή συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις. Και στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπουν πολιτικοί, δήμαρχοι, κρατικοί λειτουργοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως ανοίγουν περισσότεροι από 60.000 τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα αιτήματα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι μαζικά και εξαιτίας αυτού υπάρχουν καθυστερήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τους οκτώ μήνες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου