Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κ. Στεφανόπουλος: Η έξοδος από την ευρωζώνη θα φέρει ολική καταστροφή της Ελλάδας

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου μίλησε για τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα και όχι μόνο. Είπε με εμφαντικό τρόπο ότι «θέλουμε, δεν θέλουμε, θα μείνουμε στην ευρωζώνη. Το ελπίζω», εξηγώντας ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη θα φέρει ολική καταστροφή της Ελλάδας».


Ο κ. Στεφανόπουλος παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε «από τότε που όλοι μας κάναμε διορισμούς, ή υπερβολικές δαπάνες, που δεν τις σήκωνε η οικονομία μας», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα και ο προϋπολογισμός και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, απαντά: «Ξέρουν ότι θα φτάσουν στην πλειοψηφία που έχουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της κοινωνικής αναταραχής και τονίζει πως δεν πιστεύει ότι αυτή λύνει προβλήματα. Στο ερώτημα, τι θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός και του τύχαινε μια αντίστοιχη με τη σημερινή κατάσταση, απαντά: «Μάλλον, θα έπαιζα τον ρόλο του κ. Σαμαρά». 

Για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει: «Δεν ακούω κάτι από την πλευρά τους», ενώ για τον Φώτη Κουβέλη τονίζει: «Κάνει μεγάλη υποχώρηση, να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση».

Ο κ. Στεφανόπουλος δηλώνει ότι τον τρομάζει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής «επειδή η συμπεριφορά της δεν είναι καθόλου κοινοβουλευτική» και προσθέτει ότι οι άνθρωποί της «εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για περισσότερη αστυνόμευση, την οποία αυτοί επιφέρουν με τη βία».

Στη συνέντευξή του ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρεται και στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «πληγή της Ελλάδας, υπό την έννοια ότι είναι υπό κατοχή και για να επουλωθεί θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να είναι πιο ισχυρή από ό,τι τώρα».

Για την παρέμβαση του υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2004 ο κ. Στεφανόπουλος εξηγεί ότι «έγινε για λόγους πραγματικούς, για το συμφέρον της Κύπρου» και εκφράζει φόβους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για επανένωση του νησιού.

Κάναμε όλοι διορισμούς που δεν τους σήκωνε η τσέπη μας.

-Πότε ξεκίνησε η κρίση;

«Μπορεί να ξεκίνησε από τη μεταπολίτευση, από τότε που όλοι μας κάναμε διορισμούς ή υπερβολικές δαπάνες που δεν τις σήκωνε η οικονομία μας».

-Το βλέπατε ως Πρόεδρος; 
«Μπα, αντιθέτως όταν πήγαινα έξω και μίλαγα σε οικονομικές επιτροπές, έλεγα ότι στην Ελλάδα ψηλαφείται η ανάπτυξη».

-Ο Πρόεδρος έχει τη δύναμη να χαράσσει πολιτική; 

«Να χαράσσει πολιτική όχι, αν θέλουν ακούν τις θέσεις του οι έχοντες την εξουσία, αν δεν θέλουν όχι, αλλά ο Πρόεδρος καμιά φορά μιλά και λέει μερικές απόψεις».

-Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρουσίαση του βιβλίου σας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι προσδιορίσατε με έναν καινούργιο τρόπο τον ρόλο του Προέδρου. 

«Έλεγα ορισμένες κουβέντες που δεν επιτρέπονταν από το Σύνταγμα, αυτό ήταν».

-Όπως όταν το 1999, που καυτηριάσατε τον αμερικανικό παράγοντα όταν επισκέφτηκε την Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον;


«Ναι, μπορεί να εννοούσε αυτό ο κ. Βενιζέλος ή κάτι άλλο, ίσως όταν πήγα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είπα όλα εκείνα για την Κύπρο και την Τουρκία».

-Αν ήσασταν Πρόεδρος σήμερα, θα μιλούσατε; 

«Δεν θα μπορούσα να κρατηθώ…».

-Θα ήσασταν καλύτερος Πρωθυπουργός από Πρόεδρος; 

«Πού να ξέρω τι θα μου τύχαινε».

-Αν σας τύχαινε μια κατάσταση όπως η σημερινή; 

«Δεν ξέρω τι θα έκανα, μάλλον θα έπαιζα τον ρόλο του κ.Σαμαρά».

-Ο κ. Τσίπρας τι ρόλο παίζει; 

«Δεν ακούω εναλλακτική πρόταση από την πλευρά τους».

-Ο κ. Κουβέλης; 

«Κάνει μεγάλη υποχώρηση, να συνεχίσει να υποστηρίζει την Κυβέρνηση».

-Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής; 


«Με τρομάζει γιατί η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής δεν είναι καθόλου κοινοβουλευτική, κτυπάνε αλύπητα, δεν λογαριάζουν άντρα - γυναίκα, ασκούν βία κατά των μεταναστών τους οποίους θεωρούν εχθρούς της Ελλάδας, ότι παίρνουν τις θέσεις των Ελλήνων, δεν τους λογαριάζουν ως ανθρώπους. Κανείς δεν θέλει τη Χρυσή Αυγή».

-Είναι όμως τρίτο κόμμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

«Δυστυχώς ναι, οι Χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για περισσότερη αστυνόμευση, την οποία αυτοί επιφέρουν με τη βία».

-Ως Πρόεδρος με ποιον Πρωθυπουργό είχατε την καλύτερη συνεργασία;

«Με τον Ράλλη και μετά με τον Σημίτη. Στον Ράλλη μπορούσες να πεις ό,τι ήθελες, σε άκουγε. Ως πολιτικός, είχα την καλύτερη σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην αρχή ήμουν υφυπουργός Εμπορίου, μετά έγινα υπουργός Εσωτερικών και μετά υπουργός Προεδρίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε εγώ να εκλεγώ και όχι ο κ.Μητσοτάκης στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, διότι νόμιζε, κατά τον κ. Ζομπανάκη ο οποίος ήταν στενός του φίλος, ότι εγώ ήμουν πιο μαλακός και θα συνεργαζόμουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ξέρω αν είναι αληθινό».

-Αυτό το έδειξε η πορεία σας ως Πρόεδρος και στην παρουσίαση του βιβλίου σας που ήταν όλοι παρόντες και ακούσατε με τι θετικά λόγια μίλησε για σας ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Μανώλης Γλέζος. 

«Ναι, συνεργαζόμουν με όλους. Την πρώτη ομιλία του Παπανδρέου στη Βουλή την είχα χαρακτηρίσει ως
αποτυχημένη. Μετά σιγά-σιγά αναγκάστηκα να συνεργαστώ μαζί του διότι δεν είναι ο ρόλος του Προέδρου να αντιμάχεται την Κυβέρνηση».

-Ποιος είναι ο ρόλος του Προέδρου;

«Να σεγκοντάρει την Κυβέρνηση και να αντιπροσωπεύει διεθνώς τη χώρα».

-Όταν βλέπει τα πράγματα να μη γίνονται σωστά;

«Μπορεί να παρεμβαίνει. Τη συμβουλή αυτή μου την είχε δώσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μόλις έγινα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να περιμένω πρώτα ένα τρίμηνο και μετά να παρέμβω, για να αρχίσω να γίνομαι γνωστός».

-Την ακολουθήσατε;


«Προσπάθησα, είχα μια τάση να λέω την αλήθεια σε όλη μου τη ζωή».

-Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αν ζούσε σήμερα, τι θα ένιωθε για την Ελλάδα; 

«Απογοήτευση, αυτό που νιώθουμε όλοι».

-Εσείς τι συμβουλή δώσατε του Προέδρου Παπούλια όταν ανέλαβε; 


«Καμία, άλλη ήταν η σχέση μου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλη με τον Κάρολο Παπούλια. Εγώ είπα στον Κάρολο Παπούλια ότι δεν τον ψήφισα ποτέ μου, ενώ εκείνος με είχε ψηφίσει».

-Σας ψήφισε για να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Βεβαίως, η διαφορά μας είναι ότι εγώ δεν μπορούσα να τον ψηφίσω».

-Σας καλεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο; 

«Με καλεί μόνο σε επίσημες επισκέψεις, άλλοτε πηγαίνω και άλλοτε όχι. Με ποιον ξένο ηγέτη είχατε πολύ καλή σχέση τη 10ετή θητεία σας ως Πρόεδρος; Με τους Ανατολικούς. Τότε είχα πολύ μεγάλη σχέση με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, ήταν καλός άνθρωπος και μου άρεσε πάρα πολύ το Ουζμπεκιστάν».

-Η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη, να μείνει ή να μη μείνει στην Ευρωζώνη, ο κόσμος είναι απελπισμένος. 


«Θα μείνουμε στην Ευρωζώνη, θέλουμε δεν θέλουμε. Το ελπίζω, διότι η έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα φέρει ολική καταστροφή της Ελλάδας».

-Αν δεν περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα και ο προϋπολογισμός και οδηγηθεί σε νέες εκλογές; 


«Ξέρουν ότι θα φτάσουν στην πλειοψηφία που έχουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος».

-Θα ακολουθήσουν οι βουλευτές;


«Αυτό δεν το ξέρω διότι κανείς δεν είναι δεδομένος σήμερα. Είμαι αισιόδοξος, δεν μπορεί να μην τα καταφέρει η Ελλάδα».

-Βλέπετε κοινωνική αναταραχή; 

«Ελπίζω όχι, δεν είμαι υπέρ της κοινωνικής αναταραχής ούτε πιστεύω ότι λύει προβλήματα».

-Όταν κυκλοφορείτε, σας σταματά ο κόσμος; 

«Ορισμένοι μου μιλούν, μου λένε ότι τους λείπω, κάτι τέτοιες κουβέντες».

-Το 2004 μας είπατε στο δημοψήφισμα να βάλουμε τη λογική πάνω από το συναίσθημα. Σας δικαίωσε η Ιστορία; 

«Αυτή η δήλωσή μου ήταν υπέρ του «ναι». Δεν ξέρω αν με δικαίωσε η Ιστορία. Το Σάββατο του Λαζάρου, επέτειο του Μεσολογγίου, μίλησα στο Μεσολόγγι για την Κύπρο και είπα ότι έπρεπε οι Κύπριοι να ψηφίσουν με ψυχραιμία και με την καρδιά τους. Θυμάμαι τον Τάσο Παπαδόπουλο που είπε ότι παρέλαβε κράτος και δεν θα παρέδιδε κοινότητα και έπεισε τον κόσμο. Τα επιχειρήματα αυτά ήταν περισσότερο ψυχολογικά παρά λογικά».

-Δεχτήκατε τότε πυρά. 

«Πολλά πυρά δέχτηκα από τις κυπριακές εφημερίδες, ότι δεν είχα διαβάσει ποτέ το σχέδιο Ανάν και κάτι
κουταμάρες».

-Γιατί πιστεύατε ότι έπρεπε να πούμε «ναι»; 

«Για λόγους πραγματικούς, για το συμφέρον της Κύπρου. Φοβούμαι ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για να επανενωθεί η Κύπρος».

-Τι κρατάτε από την επίσκεψή σας στην Κύπρο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας; 

«Θυμάμαι τον ενθουσιασμό του κόσμου, που δεν ξέρω αν είναι δικαιολογημένος, αλλά με έβλεπαν ως εκπρόσωπο της Ελλάδας και περίμεναν τότε πολλά από την Ελλάδα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου