Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Και τώρα… ανασχηματισμός


Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos-Fotis-Kouvelis
Λένε πως το… βιολογικό ρολόι μιας κυβέρνησης αρχίζει να χτυπά επίμονα και σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς, κάθε φορά που ο επικεφαλής της αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα για να προχωρήσει σε ένα αναγκαίο, πολιτικά και στρατηγικά λίφτινγκ. Δηλαδή, όταν σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό.


Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ολίγων ημερών, και οι εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτηθούν μετά τη νέα σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, εκτός απροόπτου εντός του Σαββατοκύριακου.

Κάτι που σημαίνει ότι, από τη στιγμή που οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καταλήξουν στο σχέδιο και τη δομή λειτουργίας της επόμενης κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορεί να αρχίσει τα σχετικά τηλεφωνήματα προς τα στελέχη που θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα, ακόμη και… τη Δευτέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να βρίσκεται η νέα κυβέρνηση… στα έδρανά της, πριν την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, η έγκριση για την οποία πιθανολογείται ότι θα δοθεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. Προκειμένου να μην χαθεί αφενός άλλος χρόνος, και αφετέρου να αξιοποιηθεί πλήρως το πολιτικό momentum από τη μεγάλη εθνική νίκη που θα συνεπάγεται η “οριστική λύση” στο ελληνικό πρόβλημα.

Ακόμη και η διορία μιας εβδομάδας που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του, για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν στον τομέα ευθύνης τους, αποκαλύπτει εκκωφαντικά το χρονιδιάγραμμα που ήδη έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα, και να του δώσει την ώθηση που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων”, στη σύσκεψη του Σαββατοκύριακου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, θα τεθεί επί τάπητος η “πολιτική” συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση, με την αξιοποίηση βουλευτών και προβεβλημένων στελεχών πρώτης γραμμής. Καθώς επίσης και το αν θα συμμετέχει στο νέο σχήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που θα συνοδεύεται πιθανότατα και από ένα θεσμικό υπουργείο με εθνική σημασία, που θα του επιτρέπει να έχει περισσότερο ενεργό και αυτοπρόσωπο ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου