Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Το εναλλακτικό σχέδιο Σαμαρά


Antonis-Samaras-Jean-Claude-Juncker
Με το βλέμμα στραμμένο στην εκταμίευση της δόσης βρίσκεται η κυβέρνηση αν και πλέον φαίνεται πως πολύ δύσκολα στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει μια ξεκάθαρη απόφαση για την εκταμίευση του συνολικού ποσού των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Είναι σαφές πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτές εκρεμμότητες με την τρόικα, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει την έκθεσή της. Οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δεν μπήκε στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα . Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου για πιθανή ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θα διαφωνούσαν με την ανακεφαλαιοποίηση, όπως για παράδειγμα ο Απόστολος Κακλαμάνης, γι’ αυτό και τελικά κρίθηκε σκόπιμο οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες να έρθουν άμεσα με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα η τρόικα εξετάζει όλα τα μέτρα που πέρασαν χθες από τη Βουλή, ενώ συνεχής είναι και η διαβούλευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, έτσι ώστε σύντομα να είναι έτοιμη και η έκθεση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί είτε σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου είτε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μηνός στις Βρυξέλλες. Ακόμα όμως και αν υπάρξει νέα καθυστέρηση από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν πως από τη στιγμή που η Αθήνα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της υπερψηφίζοντας τα μέτρα και τον προυπολογισμό, τότε θα μπορέσει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών να προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων έτσι ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε ρευστό που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.


Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει τις επαφές και τις επικοινωνίες του με τους Eυρωπαίους εταίρους σε μια προσπάθεια να επισπευθούν οι σχετικές διαδικασίες. Πάντως η Αθήνα αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου καθώς ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο να επικρατήσει η άποψη που θέλει την Eυρώπη να προχωρά σε μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου