Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Λάδι στη φωτιά για την εκταμίευση της δόσης


Wolfgang-Schaeuble-Jean-Claude-Juncker
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζονται για το σοβαρό ενδεχόμενο να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης ούτε κατά τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt” σε χθεσινοβραδινό της δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ως πηγή εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει μέρος στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των χωρών του G-20 στο Μεξικό.


Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν, η σύνοδος του Eurogroup είναι απλά μια ενδιάμεση φάση, κατά την οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται η λήψη ουδεμίας επίσημης απόφασης.
Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να αποτρέψει την άμεση χρεοκοπία. Αντίστροφα, η τρόικα αναμένει την υπερψήφιση των μέτρων λιτότητας, ώστε να εγκρίνει την αποπληρωμή της δόσης.
Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που έλαβε χώρα στα τέλη του περασμένου μήνα, τα μέλη του Eurogroup δήλωναν αισιόδοξα ότι η λήψη απόφασης κατά τη σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου ήταν εφικτή. Όταν στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πηγή του δημοσιεύματος) τέθηκε το ερώτημα πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας στα μέσα του μήνα, η απάντησή του δεν ήταν αξιόπιστη, αφού δεν μπόρεσε καν να την προσδιορίσει χρονικά.
Τέλος, υπενθυμίζουμε το ρεπορτάζ του προηγούμενου Σαββάτου από το περιοδικό Focus, που μεταφέρει την πληροφορία ότι η εκταμίευση της δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος Νοεμβρίου. Ως προς την χρεοκοπία, πηγές του „Focus“ αναφέρουν ότι αυτή μπορεί να αποτραπεί μέσω παράτασης των βραχυπρόθεσμων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου, με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αιτία της καθυστέρησης είναι η πρόθεση να αφαιρεθεί η πίεση χρόνου από την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, αφού οι υπουργοί οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης επιθυμούν να διαβάσουν τον ελληνικό προϋπολογισμό λέξη προς λέξη πριν προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ εκκρεμεί και η ψήφιση των όποιων αποφάσεων από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών, ανάμεσά τους και της Γερμανίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου