Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εξαγοράσιμες πλέον οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών

Μέχρι πέντε χρόνια οι ποινές φυλάκισης οι οποίες θα επιβάλλονται από τα δικαστήρια θα είναι εξαγοράσιμες, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Τετάρτη...
Η ανάλογη διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές μέχρι ένα έτος μετατρέπονται σε χρηματικές ή πρόστιμο, οι αντίστοιχες από ένα έως πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές.
Αυτό όμως εάν ο δράστης δεν είναι υπότροπος και το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της ποινής για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.
Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των ποινών φυλάκισης “προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%”, από 100% που ισχύει σήμερα.
Παράλληλα, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα, από το 4% που είναι σήμερα στο 8%.
Πηγή: lykavitos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου