Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι μνηστήρες για τη θέση της Χίλαρι


Hillary-Clinton
Ποιος (α) θα πάρει τη θέση της Χίλαρι, λοιπόν;  Όχι, ο Bill Clinton, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία δεν αποφάσισε να αλλάξει … κατεύθυνση, απλώς η σύζυγός του Hillary Clinton έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να αποχωρήσει από το State Department αλλά και την πολιτική, και ο επανεκλεγείς Barack Obama καλείται να βρει ποιος θα την αντικαταστήσει.


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί εκ νέου στις 20 Ιανουαρίου και η Υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην θέση της μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να οριστεί ο διάδοχός της.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τρεις είναι οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες:
α) John Kerry  
Ο παλαίμαχος Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, πρώην βετεράνος του Βιετνάμ και Πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για τις εξωτερικές σχέσεις, είναι ο γνωστότερος ανάμεσα στους υποψηφίους, μιας και το 2004 απέτυχε, ως υποψήφιος των Δημοκρατικών, να εκθρονίσει τον George W. Bush από τον Λευκό Οίκο. Διατηρεί στενή επαφή με το επιτελείο του Obama και έχει ήδη αναλάβει ενεργό αλλά ανεπίσημο ρόλο σε διπλωματικές αποστολές στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Λόγω εμπειρίας, θεωρείται ο επικρατέστερος.
β) Thomas Donilon
Ο Donilon συνεργάζεται με τον Obama, μιας και αποτελεί προσωπικό του σύμβουλο σε θέματα ασφαλείας. Επομένως, θα συνιστούσε μια ασφαλή επιλογή, μιας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχος ότι ο επόμενος υπουργός εξωτερικών δεν θα ακολουθήσει την προσωπική του ατζέντα. Θεωρείται έμπειρος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας και διπλωματίας, αφού εργάζεται πάνω σε αυτά από την εποχή που κυβερνούσε ο σύζυγος της γυναίκας που φιλοδοξεί να διαδεχθεί, ενώ παράλληλα, είχε ενεργό συμμετοχή και στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Βοσνία.
γ) Susan Rice
Η πιο αμφιλεγόμενη ανάμεσα στους υποψηφίους είναι η αφροαμερικανή πρεσβευτής του ΟΗΕ Susan Rice. Θεωρείται ελαφρώς πιο πολεμοχαρής από τα υπόλοιπα στελέχη του επιτελείου Obama, αφού έχει εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ των στρατιωτικών επεμβάσεων όταν απειλούνται ανθρώπινα δικαιώματα ή γενοκτονία. Η μεγαλύτερη σκιά που την βαρύνει είναι η πρόσφατη ανάμειξή της στην ιστορία της δολοφονίας του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Βεγγάζη, μιας και κατηγορήθηκε από τους ρεπουμπλικάνους ότι με σχετικές της δηλώσεις θέλησε να παραπλανήσει το αμερικανικό κοινό. Μεγάλο της ατού είναι η φιλική της σχέση με τον Πρόεδρο, ο οποίος, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τολμηρός για να την επιλέξει, αφού αφενός δεν διαθέτει μακρά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αφετέρου η έγκριση από το ρεπουμπλικανικό κομμάτι της Γερουσίας μπορεί να αποδειχθεί ακανθώδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου