Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κίνηση ανατροπής του Βενιζέλου!


Evangelos-Venizelos-PASOK
Επιχείρηση ανατροπής του «καταγγέλλει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και δείχνει προς Σκανδαλίδη και Παπανδρέου. Έντονες διεργασίες από πρώην κορυφαία στελέχη, ο ρόλος κλειδί της γενιάς των 40ρηδων, νέες ανεξαρτητοποιήσεις προετοιμάζονται στο παρασκήνιο...


Στην αντεπίθεση περνά σήμερα, λίγες ώρες μετά την καθ όλα τραυματική για το κόμμα συνεδρίαση της ΚΟ, όπου πιστοποιήθηκε το πολιτικό σχίσμα μεταξύ της Ιπποκράτους και των αντιφρονούντων η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις διαλυτικές κινήσεις, που απειλούν ακόμη και την ίδια την πολιτική του επιβίωση.
Τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος αλλά και στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου φέρονται πεπεισμένοι ότι τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα «ανυπακοής» εντός της πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδος αλλά και η «αυτομόληση» παλαιών στελεχών του Κινήματος σε όμορους και μη πολιτικούς χώρους δε συνιστούν τυχαία γεγονότα, ούτε προκύπτουν λόγω της αφόρητης πίεσης, που προκαλεί το επαχθές πακέτο μέτρων αλλά εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου και διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια αποτελούσε το σημείο αναφοράς της εγχώριας Κεντροαριστεράς. Τέτοια παραδείγματα έδωσε σήμερα η επιστολή αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ της πρώην γραμματέας του κόμματος, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και συνέντευξη της πρώην Υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, που έθεσε θέμα ηγεσίας αμέσως μετά τη ψήφιση των μέτρων.
Το παραπάνω κλίμα αποτυπώνεται και στη δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «θα αποηγοητεύσουμε όσους ασχολούνται εργολαβικά με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ» και «ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους τη συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική». Στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωση της εκπρόσωπου Τύπου του Κινήματος, Φώφης Γεννημάτα, που πετάει το γάντι αφ ενός στη ΔΗΜΑΡ και αφ ετέρου σε πράσινα στελέχη, που σαγηνεύονται από τον «οραματικό παράδεισο» του ΣΥΡΙΖΑ για την επανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να: « επανασυνδεθούμε με την κοινωνία που εκφράζει την αγωνία της για τις συνέπειες της κρίσης, να διαμορφώσουμε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και την πρόταση διακυβέρνησης και να ξαναζωντανέψουμε με συλλογικό τρόπο και μέσα από το ΠΑΣΟΚ την προοπτική της επανίδρυσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».
Το προεδρικό περιβάλλον θεωρεί υπονομευτική τη δράση του Κώστα Σκανδαλίδη, που χθες εγκατέλειψε κατ ουσίαν τη συνεδρίαση της ΚΟ διαφωνώντας με την επίσημη γραμμή και που «επηρεάζει» βουλευτές, όπως οι κ. Κουτσούκος, Κασσής, Μπόλαρης αλλά και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις περισσότερες εκ των τάσεων στο κόμμα. Αντιμετωπίζει καχύποπτα και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, πάντως, δε έχει δώσει έως τώρα αφορμές αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι ίδιες πηγές θεωρούν, πάντως, ότι οι εσωκομματικές αμφισβητίες είναι κατ εξοχήν «Παπανδρεογενείς» και ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα ανακατάληψης του κόμματος από μία ηγεσία, που θα ελέγχεται έμμεσα από τον κύριο Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα, την πόρτα της ανεξαρτητοποίησης αναμένεται να διαβούν ίσως και τις επόμενες ώρες και άλλοι βουλευτές, που αρνήθηκαν χθες να δηλώσουν τη στήριξη τους στην επίσημη γραμμή του κόμματος, προσδοκώντας να επανακληθούν στις επάλξεις του Κινήματος υπό άλλη ηγεσία. Ενδιαφέρουσα κινητικότητα επιδεικνύουν επιπλέον αποστασιοποιημένα από την Ιπποκράτους αλλά όχι ανενεργά στελέχη, όπως οι Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Κώστας Λαλιώτης, που διατηρούν επικοινωνία μεταξύ τους και πρόκειται να λάβουν αμέσως μετά τη ψήφιση των μέτρων πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανασύστασης της κεντροαριστερής τάσης του Κινήματος.
Πληροφορίες, φέρουν μάλιστα, αρκετά στελέχη να γλυκοκοιτάζουν προς τη λύση ενός μεταβατικού επικεφαλής, ( έχουν ακουστεί τα ονόματα του Κώστα Σκανδαλίδη και του Φίλιππου Σαχινίδη ) ώστε να προετοιμαστούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη ενός νέου προέδρου από ευρύ εκλεκτορικό σώμα. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες, πάντως, σημειώνουν με νόημα ότι «ο Βενιζέλος κράτα αυτήν την ώρα τη χειροβομβίδα και την περόνη μαζί» υπονοώντας ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ως εκ τούτου η πάση θυσία αποφυγή μίας κυβερνητικής κρίσης που θα καταλήξει σε εθνικό ζήτημα λειτουργούν ως αλεξικέραυνο γύρω από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου