Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφράγματος


Greece-collapse
Μερικά άρθρα σου αρέσουν και δεν θέλεις να τα «πειράξεις». Απλά προσπαθείς να μεταφέρεις τις σκέψεις του συγγραφέα όσο πιο πιστά γίνεται και ελπίζεις τα λόγια να αγγίξουν και τον αναγνώστη ή έστω να βρει κι αυτός ένα ενδιαφέρον.
Το παρακάτω σχολιαστικό άρθρο ανήκει στην Christiane Schlötzer και δημοσιεύθηκε απόψε το βράδυ στην ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung.


“Στα πρόθυρα του εμφράγματος”

Τα πολλά πικρά χάπια που πρέπει να καταπιεί η Ελλάδα δεν θα θεραπεύσουν την χώρα. Αντ’ αυτού όλες αυτές οι περικοπές στο επίδομα τέκνων, στις συντάξεις και στους μισθούς απειλούν την Ελλάδα με κοινωνικό έμφραγμα. Η Αθήνα, μια κάποτε ζωντανή ευρωπαϊκή μητρόπολη, είναι στα πρόθυρα του να μετατραπεί, σε μεγάλο της μέρος, σε μια νεκρή πόλη. Με άδεια καταστήματα, άδεια διαμερίσματα, ανέργους χωρίς ιατρική ασφάλιση, με νέους, που το μόνο σκέφτονται είναι η μετανάστευση.
Δεν είναι καιρός που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποίησε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τις μεγαλύτερες σταθεροποιητικές προσπάθειες εντός της ευρωζώνης. Αν αυτό ισχύει, γιατί τότε διστάζουν οι δανειστές των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου να εκταμιεύσουν το πακέτο βοήθειας; Στην Ελλάδα πολλοί δεν κατανοούν πια αυτήν την καθυστέρηση. Θα εκλάβουν αυτήν την καθυστέρηση ως απόδειξη, ότι οι Γερμανοί στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.
Η ανασφάλεια γύρω από την μοίρα της χώρας είναι καταστροφική. Γιατί φοβίζει τους επενδυτές και καταστρέφει κάθε ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Η Ελλάδα, με το πακέτο λιτότητας που αποφάσισε μόλις, εκπλήρωσε τις περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών. Αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών εφαρμόζονται ταχύτατα. Αν αυτό ισχύει για όλες τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, είναι αμφίβολο. Γιατί, για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητη και η ελπίδα. Αλλά την ελπίδα δεν μπορούν οι Έλληνες να τη δημιουργήσουν από μόνοι τους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου