Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Aντώνης Σαμαράς: Εσωτερικό «μνημόνιο» για κάθε υπουργείο


Διάρκεια περίπου 40 λεπτών είχε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και να θέσει τους στόχους της επόμενης περιόδου.

O κ. Σαμαράς ζήτησε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να προχωρήσουν οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες (επιστροφή φόρων και ΦΠΑ). 
Στόχος, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε υπουργό να εποπτεύει στενά τον προϋπολογισμό του, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η αυτόματη διόρθωση που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που τού αναλογούν, και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων για τις αποκρατικοποιήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έχει πλέον ανορθωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό, αν και ζήτησε από τους υπουργούς να μην θριαμβολογούν καθώς χρειάζεται σκληρή δουλειά από εδώ και πέρα.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι έκανε τιτάνιο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά απέδωσε εύσημα και στους υπουργούς που, όπως είπε, «τα δώσατε όλα σε σημείο αυτοθυσίας ακόμα και σε βάρος της υγείας σας, όπως έγινε με τον Αντώνη Ρουπακιώτη».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα τρίπτυχο που θα διέπει στο εξής την λειτουργία των υπουργείων: «Αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του, εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις.

Στόχος, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη: «Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου, και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός. Ζητούμενο είναι οι θέσεις εργασίας και εκεί θα κριθούμε». 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες στο εξωτερικό. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τους πολίτες. Με καλύτερη δημόσια διοίκηση και ταχύτερα αποτελέσματα. Σας υπόσχομαι να είμαι κοντα σας, θα βάλετε στοχο-χρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται, πήραμε από την Ευρώπη πιστοποιητικό καλής διακυβέρνησης, που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου