Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πρόβλεψη-σοκ: 15 (ακόμη) δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα


greek-austerity
Οι Έλληνες, που ξύπνησαν με την αγαλλίαση των αποτελεσμάτων του χθεσινού άκαρπου Eurogroup, λαμβάνουν μια ακόμα ένεση αισιοδοξίας από επίσημα χείλη. Αυτή την φορά, ο φορέας των καλών ειδήσεων ονομάζεται Luc Frieden και είναι ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.


Ο Frieden χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα  «σχεδόν άλυτη». «Ο δρόμος για την Ελλάδα στα επόμενα 15 χρόνια θα εξακολουθήσει να είναι πολύ δύσκολος», είπε χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup.
Σήμερα, προχώρησε λίγο ακόμα: Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, «περισσότερες από πολλές άλλες δημοκρατίες στην Ευρώπη, αλλά η εφαρμογή είναι σχεδόν σπουδαιότερη και εκεί η Ελλάδα έχει αδυναμίες». Γι’ αυτό η Ευρώπη θα δώσει εκεί το βάρος, δηλ. στην εφαρμογή των λαμβανόμενων μέτρων. «Ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, πώς θα φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων, τόσο ως προς την μείωση του ελλείμματος όσο και ως προς τον περιορισμό του χρέους». Επιπλέον, υπάρχει «πάρα πολλή δουλειά στις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό και δεν ήμασταν χθες βράδυ σε θέση να λάβουμε απόφαση», προσέθεσε με πρωινές δηλώσεις του.
Επίσης, ισχυρίσθηκε πως η διετής παράταση που χορηγήθηκε στην Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματά της, ενώ δεν βλέπει εύκολες λύσεις, ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει τον στόχο του 120% ως το 2020. Τέλος απορρίπτει και την ιδέα του κουρέματος: «Για εμάς δεν μπορεί να συμβεί αυτό, περισσότερα λεφτά ή κούρεμα αντί χρημάτων που έχουμε ήδη δανείσει. Αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε από την μία πλευρά να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθερότητα και από την άλλη να μην φορτώσουμε τα υπόλοιπα κράτη με υπερβολικά προβλήματα. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου