Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με… e-mail


Poul-Thomsen-troika

Με ανοιχτά βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης αναχωρεί από την Αθήνα η Τρόικα, χωρίς να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, είναι πολύ πιθανό να μην επιστρέψουν, αλλά η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί μέσω e-mail.


Πάντως, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση, Πολ Τόμσεν και Γιάννης Στουρνάρας έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις, με παρόμοιο μήνυμα.
“Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα”, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ αναχωρώντας από το υπ. Οικονομικών, ενώ ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες».
Παράλληλα, ο Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι για το θέμα των εργασιακών υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και μετά από αυτό θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες ο Γιάννης Βρούτσης. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπήρξε παρέμβαση του ιδίου για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση συμπληρώνοντας ότι «το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία».
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν είναι πιθανό-σύμφωνα με πληροφορίες- να προβεί σε θετική δήλωση για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις ότι ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία.
Υψηλόβαθμος παράγων του υπουργείου οικονομικών δήλωνε αργά χθες το βράδυ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία και η κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης έως τα μέσα Νοεμβρίου, κατά συνέπεια η λήψη της απόφασης θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Λύση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, έχει βρεθεί και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, με την έκθεση να αναμένεται πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Η λύση, όπως επισημαίνει είναι ο διαφορετικός υπολογισμός του ΑΕΠ, καθώς η Τρόικα φαίνεται να αποδέχεται ότι η ύφεση το 2013 δεν θα είναι 5%, αλλά 4,2%. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, μόνο ένας εκπρόσωπος της Τρόικας τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται πλέον με βάση το σενάριο της διετούς επιμήκυνσης, καθώς το θέμα έχει μπει επισήμως στο τραπέζι και τα μέτρα για την επόμενη διετία προσδιορίστηκαν στα 13,5 δις. ευρώ (11 δις.€ από δαπάνες και 2,5 δις.€ από φόρους).
«Αγκάθια» εξακολουθούν να παραμένουν τα εργασιακά και η διαθεσιμότητα στο δημόσιο, καθώς και η αμφισβήτηση κάποιων φορολογικών μέτρων.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών, τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά από την έγκριση του Eurogroup και πριν την εκταμίευση της δόσης.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πάντως, απορρίφθηκαν εκτός από τα εργασιακά και άλλα μέτρα, κυρίως στο σκέλος των δαπανών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αρχηγοί απέρριψαν:
  • Την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για καταβολή σύνταξης από τα 4500 στα 6000.
  • Την κατάργηση ειδικών και εποχικών επιδομάτων ανεργίας.
  • Την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση βιβλίων στους φοιτητές.
  • Την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Σήμερα αναμένεται συζήτηση (ίσως και τηλεφωνική) του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καταλήξουν στα ποσοστά των μειώσεων για τις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ.

http://ysterografa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου