Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σε τροχιά σύγκρουσης το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα για τις τράπεζες


Ξαφνική εμπλοκή παρουσιάστηκε την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα. Σημείο τριβής αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάσει του νόμου Αλογοσκούφη.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μη δοθεί αυτό το ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι κατά τις ίδιες πληροφορίες αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα προκύψει ξαφνικά ισόποση «μαύρη τρύπα». 

Μάλιστα για να καλυφθεί το ποσό η τρόικα πρότεινε αρχικά είτε να μπει νέος φόρος με τη μορφή έκτακτης εισφοράς ώστε να φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα είτε να κοπούν από φέτος τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. 

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, η οποία υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να τίθενται στο τραπέζι τέτοιες απαιτήσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν στη θέση τους και αντιπρότειναν να μειωθούν οι μισθοί ή να μπει έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό.

Και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμείνει ανοιχτό και να λήξει χωρίς συμφωνία άλλο ένα ραντεβού.

Μάλιστα, ο Σταϊκούρας φέρεται, σύμφωνα με τα «Νέα», να έφτασε στο σημείο να απειλεί με παραίτηση. 

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται σήμερα – και πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η προσπά- θεια της κυβέρνησης είναι να μην «ξεφύγει» το πακέτο των μέτρων για το 2013 πολύ πάνω από τα αρχικά προϋπολογισθέντα 7,8 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου