Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Αγκάθια» οι κυβερνητικοί εταίροι, η στάση των βουλευτών και το... ΔΝΤ


Σε αποδέσμευση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ –ποσό που από το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαρακτηριστεί απολύτως ζωτικής σημασίας- δείχνει να οδηγεί η διαφαινόμενησυμφωνία κυβέρνησης- τρόικας, με την τελική μορφή του πακέτου των μέτρων να διαμρφώνεται στη βάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων από τις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα όμως, το ζήτημα της εκταμίευσης παραμένει μετέωρο ελέω της κόντρα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο εν λόγω σκόπελος βέβαια υπερβαίνει την ελληνική πλευρά και εντάσσεται στη σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης- διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ως εκ τούτου, η ελληνική συμμετοχή στο ζήτημα περιορίζεται στην εκπλήρωση από την πλευρά της Αθήνας, των δεσμεύσεων που αφορούν τόσο στα μέτρα όσο και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Στο πεδίο αυτό, και ιδιαίτέρως όσον αφορά στα εργασιακά, η τρόικα δείχνει να υποχωρεί ως προς το «πάγωμα» των τριετιών σε συνάρτηση με τη μείωση της ανεργίας κάτω του 10% αλλά και στο ελεύθερο ωράριο εργασίας. Παραμένει ωστόσο σταθερή ως προς τη μείωση των ωρών ανάπαυσης από τις 12 στις 11 ημερησίως καθώς και στο θέμα των αποζημιώσεων, διαφωνώντας με το πλαφόν των 3.000 ευρώ που θέτει η ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα το τελευταίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει τριγμούς μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καθώς, ο Φ. Κουβέλης έχει οριοθετήσει στο εν λόγω θέμα την «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του. 

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να ενημερώνονται διαρκώς για τις συνεχείς συζητήσεις, διαφοροποιήσεις και ανατροπές, κάτι που γινόταν και καθ’ όλη τη χθεσινή ημέρα –σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου- κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάθε άλλο παρά τυχαία βέβαια ήταν, τόσο η ειδική αναφορά Σαμαρά στους δύο πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την Σύνοδο όσο και η χθεσινή, του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδιαιτερη συμβολή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο Α. Σαμαράς έθεσε επί τάπητος όλο το σχεδιασμό των επομένων ημερών στη βάση του χρονοδιαγράμματος που κορυφώνεται με τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Χωρίς να επιβεβαιώνεται από την Αθήνα ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της εβδομάδας συνεδρίαση του Eurogroup εκτάκτως, ειδικά για το ελληνικό θέμα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί το momentum των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. 

Ενδιαμέσως βέβαια και πάντως νωρίτερα από την 12η Νοεμβρίου μεσολαβεί η ψήφιση του προϋπολογισμού, το πολυνομοσχέδιο για τα διαρθρωτικά ζητήματα (αφορά εν πολλοίς στις πολυσυζητημένες προαπαιτούμενες δράσεις) με ρυθμιστικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, για αναπτυξιακά, εργασιακά, ζητήματα υγείας κ.λπ. και φυσικά το συνολικό πακέτο των μέτρων.

Με τις μάχες, ως εκ τούτου, να μεταφέρονται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, μένει να φανεί η στάση των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Η χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού για τη διαγραφή Σταυρογιάννη, επιδιώκεται από την κυβερνητική πλευρά να εκληφθεί ως μήνυμα προς όσους βουλευτές προσανατολίζονται στην καταψήφιση των μέτρων –δεδομένου ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνομολογείται η αντίληψη ότι το πακέτο δε θα περάσει εύκολα ούτε από τη «γαλάζια» πτέρυγα. 

Πάνος Ρασσιάς

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου