Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Αξιολόγηση, μετατάξεις και στο... βάθος απολύσεις για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο


Aβέβαιο παραμένει το μέλλον για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης από το Δημόσιο.

Την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Αντώνη Μανιτάκη δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία και αναμένεται να συνεχιστούν μετά την Σύνοδο Κορυφής, στο οικονομικό επιτελείο καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις προγραμματισμένες αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.



Οι συνομιλίες μεταξύ τρόικας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έφτασαν σε οριακό σημείο με τους τροϊκανούς να απαιτούν την απόλυση τουλάχιστον 3.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και τον κ. Μανιτάκη να καθιστά σαφές πως ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015 θα καλυφθεί- και πιθανότητα θα προσεγγίσει τους 200.000, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στους εταίρους και ταυτόχρονα να βάλει τέλος στην κωλυσιεργία που παρατηρείται στην αναδιάρθρωση του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από τον Αντώνη Μανιτάκη την άμεση συγκρότηση λίστας στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των υπαλλήλων ανά φορεά που μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου για αποχωρήσεις 11.000 επίορκων και... ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παράλληλη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς δεν απορρίφθηκε στο σύνολό του.

Στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού παραμένει το προσωπικό των φορέων που θασυγχωνευθούν ή καταργηθούν και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο πακέτο θα περιλαμβάνει 250 φορείς με 20.000 περίπου εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.500 αναμένεται να είναι σε καταργούμενους. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπουν σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού τους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο εκτιμά πως οι απολύσεις επίορκων και όσων έχουν πειθαρχικά παραπτώματα θα φτάσουν στις 8.500. Θα ακολουθήσουν 2.500 υπάλληλοι οι οποίοι είτε απουσιάζουν αδικαιολόγητα είτε θα κριθούν ακατάλληλοι με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Την ίδια ώρα, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Μανιτάκης τονίζει ότι μέχρι τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009 ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους, που, προς το παρόν, δεν απορροφώνται.

Ο υπουργός σημειώνει, επίσης, ότι η μεν αξιολόγηση των δομών της διοίκησης ολοκληρώνεται και με την περάτωσή της θα έχουμε μείωση διοικητικών μονάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%, για δε την αξιολόγηση του προσωπικού σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε φάση προεργασίας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2013.

«Η αξιολόγηση, όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις. Ο μόνος σκοπός της είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με κριτήρια απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά και με τα εχέγγυα τουΑΣΕΠ», αναφέρει ο υπουργός. Όπως, όμως, ξεκαθαρίζει «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπιστούν και να απομονωθούν από τη διοίκηση και από την τεράστια πλειονότητα των άξιων και ικανών υπαλλήλων όσοι είναι διαπιστωμένα ακατάλληλοι».

Τέλος, όπως σημειώνει ο υπουργός, ανάλογα θα κριθούν και οι υπάλληλοι εκείνοι πουαπουσιάζουν αδικαιολόγητα και μακροχρόνια από την υπηρεσία τους, με τις νόμιμες διαδικασίες και από υπηρεσιακά συμβούλια.

Γ.Κ

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου