Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τι να προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής!

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι οι φακοί επαφής είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί. Πριν τους χρησιμοποιήσουμε όμως θα πρέπει να τηρήσουμε κάποιους κανόνες.


Όσοι φορούν φακούς επαφής θα πρέπει να προσέχουν εις διπλούν για να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα. Πρέπει να έχουμε πάντα καθαρά τα χέρια μας πριν βάλουμε ή βγάλουμε τους φακούς. Ακόμη θα πρέπει να ακουμπάμε τους φακούς μόνο με τις άκρες των δαχτύλων μας και όχι με τα νύχια.

Πολλές φορές αντί να μας βοηθήσουν στη βελτίωση της οράσεώς μας μπορεί να μας οδηγήσουν σε κάτι μοιραίο, την τύφλωση. Υπάρχει πιθανότητα να χαθεί ο κερατοειδής του ματιού μας. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν καθαρίζουμε σωστά τους φακούς και εάν δεν τους φροντίζουμε καταλλήλως. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι φακοί δεν πρέπει να βρίσκονται σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες διότι εκεί μεταδίδονται πιο εύκολα τα μικρόβια. Από την άλλη δε θα πρέπει να τους φοράμε πολλές ώρες επί καθημερινής βάσης διότι τα μάτια μας πρέπει να αερίζονται.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τους φακούς όταν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους, σε χώρους με καπνό ή σκόνη ή τέλος σε μεγάλο υψόμετρο διότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα μάτια μας. Άραγε είναι τυχαίο που εννέα στους δέκα οφθαλμιάτρους φορούν γυαλιά μυωπίας και όχι φακούς επαφής; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς; Ίσως να βαρέθηκες τα γυαλιά σου αλλά δε χρειάζεται να βάλεις φακούς επαφής. Μπορείς πολύ απλά να αγοράσεις καινούρια γυαλιά. Θα σου έρθουν πιο φθηνά σε σύγκριση με τους φακούς και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο καθώς δε θα προκληθούν μολύνσεις. Κοίταξε μόνο σε ένα βαγόνι στο μετρό πόσοι φοράνε γυαλιά!

Ελάχιστοι, σχεδόν κανένας. Δε μπορεί ούτε ένας από αυτούς να μην έχει μυωπία! Πολλοί από αυτούς από το πρωί μέχρι το βράδυ φοράνε φακούς επαφής. Σπάσε τα ταμπού και κάνε ντου με τα νέα σου γυαλιά. Προσοχή! Εάν είσαι κάτω των 18 ετών μην αγοράσεις φακούς επαφής διότι τα ευαίσθητα ματάκια σου βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου