Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Καθηγητές οφείλουν εκατομμύρια ευρώ στα ΑΕΙ

Λίστες με πανεπιστημιακούς που δεν αποδίδουν χρήματα στα Ιδρύματα, όπως προβλέπει ο νόμος, από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, κυκλοφορούν στα πρυτανικά γραφεία των ΑΕΙ. 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να καταβάλλουν το 15% των εισπράξεών τους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού στο Ίδρυμα όπου υπηρετούν.

 

Μάλιστα, ο νόμος ορίζει πως για να είναι σε θέση το ΑΕΙ να γνωρίζει τα έσοδα του κάθε πανεπιστημιακού -που είναι και ελεύθερος επαγγελματίας- θα πρέπει το μπλοκ των αποδείξεών του να σφραγίζεται από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος. 

Ωστόσο, εδώ και χρόνια οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία για την τήρηση του νόμου και τον έλεγχο των καθηγητών αυτής της κατηγορίας. 

Έτσι, πολλοί καθηγητές -εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου- δεν πλήρωναν τον 15% των εσόδων τους στο ΕΛΚΕ. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ στα ΑΕΙ. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους οι οποίοι κατά βάση ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου