Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ο Πολύδωρας «ανοίγει βεντέτα» με τον Κωστάλα


Ενώ σήμερα όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι, δικαιωματικά, αφιερωμένα στην επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρωνας Πολύδωρας, έχει προβεί στην ανακοίνωση… της ημέρας, σχολιάζοντας το γραμματικό σφάλμα μίας διαφήμισης!

Τι κι αν λοιπόν το μεσημέρι κατέφθανε στην Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος και διαδηλωτές είχαν κατακλείσει το κέντρο της πόλης εν μέσω «δρακόντειων μέτρων ασφαλείας»; Ο βουλευτής της ΝΔ έκρινε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθεί με τη διαφήμιση εκπαιδευτικού ομίλου, στην οποία «πρωταγωνιστεί», ηχητικά, ο Αλέξης Κωστάλας. 

Δε γνωρίζουμε αν ο κ. Πολύδωρας κατάφερε να «κλέψει» λίγη από τη δημοσιότητα της Άνγκελα Μέρκελ, στρέφοντας τα «βλέμματα» των διεθνών ΜΜΕ, επάνω του, αν μη τι άλλο όμως έδωσε έναν άλλο τόνο στη σημερινή σχολιογραφία. 

Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, «Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην τηλεόραση τη διαφήμιση -που σημειωτέον αφορά σε γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο- με τον κ. Αλέξη Κωστάλα στο ρόλο του εκφωνητή - παρουσιαστή να χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση, λέγοντας εμφατικά "Επέλεξέ το", αντί για το σωστό γραμματικά "Επίλεξέ το". 

Αποκρούοντας τον ισχυρισμό των υπαίτιων, που δικαιολογούν «την "ανορθογραφία", δηλαδή το γραμματικό λάθος της προστακτικής με αύξηση», ισχυριζόμενοι «πως στον προφορικό λόγο το "επέλεξε" είναι πιο εύηχο» και «πως η διαφήμιση απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους προσεγγίσει λεκτικά, δεδομένου ότι στο ίντερνετ και στις τηλεοράσεις χρησιμοποιείται συχνά», καθώς  δε «και ότι την προστακτική με αύξηση τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης στο ποίημά του "Επέστρεφε"», ο κ. Πολύδωρας ανταπαντά «Άλλο όμως τα κριτήρια για το "εύηχο" και το νεολαικΐστικο και άλλο το πολυσήμαντο "ποιητική αδεία"». 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η επισήμανση του, αν και λάτρη των στομφωδών και πομπωδών εκφραστικών σχημάτων, γλωσσικά αξιόπιστου και έγκυρου Βύρωνα Πολύδωρα, είναι ορθή. Εν τούτοις, το timing ή ο (συν)χρονισμός της παρέμβασης είναι… ελεγχόμενο. 

 Ο κ. Πολύδωρας καταλήγει στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας, «Ξεχνούν αυτό που έλεγε ο Κοραής: "Η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξίαν των εννοιών, διότι όστις συνηθίζει να καταφρονή τους κανόνας της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονήσειν και τους κανόνας της Λογικής". Συμπέρασμα: Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα!». 

Εμείς από την πλευρά μας, ας επικαλεστούμε την πιο… ποπ ρήση του Andy Warhol για τα «15’ δημοσιότητας» που στον καθένα μας αντιστοιχούν.

Ν.Μ. - Π.Σ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου