Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Κατάργηση του αφορολόγητου με... ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα


Δραστικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και καθιέρωση παράλληλης κλίμακας μείωσης του φόρου ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος συζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις βασικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και οι ελαφρύνσεις φόρου έως και 500 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα ως 25.000 ευρώ, δηλαδή το 80% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». 

Συγχρόνως, θα υπάρξουν ουσιαστικές επιβαρύνσεις για όσους βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. 

Επίσης, τα κλιμάκια μειώνονται από οκτώ σε τρία και οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 20% ώς 45%. Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% θα επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τις 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. 

Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης από το 2012 του έξτρα αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά. 

Aναλυτικά τα σενάρια: 

1. Αφορολογητο

Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και ο φόρος προσδιορίζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Από μόνη της η αλλαγή αυτή θα σήμαινε έξτρα φόρο 500 ευρώ για όσους φορολογουμένους δηλώνουν σήμερα εισόδημα 5.000 ευρώ, εφόσον ο φόρος προέκυπτε με τον ισχύοντα χαμηλό συντελεστή 10%. 

Η επιβάρυνση αυτή θα «σβήνεται» μέσω των μειώσεων φόρου που θα δικαιούται κάθε φορολογούμενος. Οι μειώσεις φόρου θα φθίνουν αντιστρόφως ανάλογα του δηλωθέντος εισοδήματος. Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, «αν προκύπτει φόρος π.χ. 500 ευρώ για εισόδημα 5.000 ευρώ, ο φορολογούμενος δεν θα πληρώνει τίποτα διότι οι μειώσεις φόρου που δικαιούται ανάλογα με το εισόδημά του θα ισοσκελίζουν την οφειλή». 

Το μέγιστο όριο των μειώσεων φόρου θα είναι 1.950 ευρώ. 

2. Κλιμάκια και συντελεστές

Τα κλιμάκια μειώνονται από οκτώ σε τρία. Οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 20% έως 45%. Μάλιστα, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% θα επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τα 100.000 ευρώ που ισχύουν σήμερα. 

3. Όριο τα 25.000 ευρώ

Το μοντέλο της νέας προωθούμενης κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ελαφρύνσεις φόρου για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και σε δραστικές επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. 

Από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, βάσει των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπεβλήθησαν πέρυσι προκύπτει ότι το 80,8% των μισθωτών και συνταξιούχων δήλωσαν εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.376.257 μισθωτών και συνταξιούχων εισόδημα έως 25.000 ευρώ δήλωσαν οι 3.537.670, οι οποίοι σύμφωνα με το νέο μοντέλο κλίμακας που προωθείται θα έχουν ελαφρύνσεις. 

Το τελικό ισοζύγιο ελαφρύνσεων και επιβαρύνσεων βέβαια θα κριθεί όταν υπάρχει πλήρης εικόνα των αλλαγών, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από την τύχη των φοροα- παλλαγών για τις οποίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά ή ακόμη και σαρωτική κατάργηση όλων των φοροαπαλλα- γών ενδεχομένως και με αναδρομική ισχύ από τα εισοδήματα του 2012.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου