Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται να ζητήσει εκλογές


Ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πως προσανατολίζεται να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του αν μέχρι την Πέμπτη δεν μπει στην ημερησία διάταξη η συζήτηση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής για το πως μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο. Όσοι ξέρουν λένε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή του, να πιέσει τον πρόεδρο της βουλής θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Άλλωστε το τάιμινγκ για πρόταση μομφής κατά του Μεϊμαράκη έχει παρέλθει, αν υπήρξε κάποτε αυτό ήταν με αφορμή την υπόθεση Καρούζου και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε σωστά ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. 

Ο πρόεδρος της βουλής άλλωστε δεν αποτελεί το στόχο της αντιπολίτευσης. Ο αντίπαλος της είναι η κυβέρνηση. Και εκεί υπάρχουν πολλοί που διερωτώνται γιατί ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τα δύο όπλα που έχει στη διάθεση του. Να καταθέσει πρόταση μομφής ή να ζητήσει εκλογές

Πριν από 15 μέρες περίπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να προσανατολίζεται προς το δεύτερο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε με επιτακτικό ύφος την κυβέρνηση να φύγει τώρα για να σωθεί ό τόπος, ενώ στελέχη του κόμματος άρχισαν να μιλάνε για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο τη Δευτέρα στον Παπαδάκη, ο κ. Τσίπρας «μάζεψε» το κλίμα που είχε αρχίσει να καλλιεργείται. Εκλογές θα ζητήσουμε όταν μπορούμε να τις επιβάλλουμε ήταν η φόρμουλα που επέλεξε (όπως ο Αντώνης Σαμαράς δύο χρόνια νωρίτερα) ενώ στα Γιάννινα άφησε το ακροατήριο του στην αναμονή: εκλογές θα ζητήσουμε όταν θα είναι η ώρα. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως προσπάθησε να πείσει, ότι η ώρα αυτή θα έρθει σύντομα. 

Πόσο σύντομα; Αν υπάρχει για την Κουμουνδούρου κάποιο ορόσημο, αυτό είναι η ψήφιση των μέτρων. Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μόνο με ψηφισμένα τα μέτρα θα επέλθει η πραγματική απαξίωση της κυβέρνησης καθώς θα διαψευστούν στην πράξη οι υποσχέσεις της περί επαναδιαπραγμάτευσης. Οι πολίτες θα αισθανθούν στην πράξη τι σημαίνει το νέο πακέτο και θέλοντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους θα πυκνώσουν τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ’ ου και το πρόταγμα που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας, να μπει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις αντιδράσεις κατά των μέτρων. 

Ο σχεδιασμός αυτός έχει δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον παραπέμπει την αναμέτρηση για το χρονικό διάστημα αφού ψηφιστούν τα μέτρα και στην καλύτερη περίπτωση, αφού έχει εκταμιευτεί η δόση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί στα πράγματα με όλα τα μέτωπα ανοικτά. Και δεύτερον, δίνει στο κόμμα ένα χρονικό διάστημα να ξαναπάρει μπροστά και να ενισχύσει την συσπείρωση του και την απήχηση του, που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να κάνει νερά…

Θέμης Δαγκλής

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου