Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Την άμεση λήψη αποφάσεων μέχρι τις 18 Οκτωβρίου ζήτησε το Eurogroup


Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει την επόμενη δόση, ούτε οι συζητήσεις για την επιμήκυνση και την επαναφορά του χρέους της σε βιώσιμη τροχιά θα προχωρήσουν, αν δεν επιδείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των υποχρεώσεων. Αυτό ήταν το μήνυμα που εισέπραξε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξήχθη τηΔευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Αναλυτικότερα, την ανάγκη λήψης οριστικής απόφασης για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που σημειώθηκε στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει περισσότερα για την εφαρμογή όσων χρειάζονται ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
 
Δήλωσε εξάλλου ότι ο ίδιος είναι εντυπωσιασμένος από την απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να παρέμβει με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. 

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυνεδριάσει, μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πριν από τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.
 
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ εμφανίστηκε «εντυπωσιασμένος» από την εφαρμογή τωνμεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία. 
Όσον αφορά την Ισπανία, ο επικεφαλής του Eurogroup καλωσόρισε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι, και τόνισε΄οτι το πρώτο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών θα συζητηθεί τον Νοέμβριο.


Στουρνάρας: «Στο τραπέζι η επιμήκυνση» 

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε  ο υπουργός Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πάντως ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. 

Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο. 

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της τρόικα για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων». 

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη. Η τρόικα ήταν θετική, αλλά ορισμένα κράτη-μέλη ήταν πολύ σκληρά στη θέση τους. Υπάρχει ζωντανή ελπίδα, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση το Νοέμβριο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών από το Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα.

Όλι Ρεν: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν 

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε πως όσοι αμφέβαλαν για την ικανότητα της ευρωζώνης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις διεψεύσθησαν καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ετέθη σε ισχύ εννέα μήνες νωρίτερα από όσο περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. 

«Πριν 2,5 χρόνια, όταν η Ελλάδα βρέθηκε εκτός αγορών δεν είχαμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιδράσουμε» υπογράμμισε ο Επίτροπος Ρεν, ο οποίος αναφερόμενος ειδικώς στην Ελλάδα δήλωσε πως «ξέρουμε πως κάποια μέτρα ίσως να μην είναι δίκαια και πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επώδυνη και δύσκολη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν».
 

Λαγκάρντ: Πρέπει να γίνουν περισσότερα 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από τη μεριά της υπογράμμισε ότι έγινε μία καλή συζήτηση για την Ελλάδα, δίχως ωστόσο να πέσουν στο τραπέζι ακριβή νούμερα. Υποστήριξε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά όπως τόνισε πρέπει να γίνουν περισσότερα σε όλα τα μέτωπα. 
Για την Πορτογαλία ανέφερε ότι θα ζητήσει την έγκριση της πληρωμής της δόσης. Για την Κύπρουποστήριξε ότι το Ταμείο θα είναι στο νησί για να εξετάσει τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση. 
«Δύσκολη η συζήτηση για την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, βαρύ ήταν το κλίμα για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι παριστάμενοι  υπουργοί των Κρατών -Μελών, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν οδηγήθηκαν σε κοινό συμπέρασμα επί των επίμαχων θεμάτων που αφορούν στο χρέος τη διαχείρισή του και τη βιωσιμότητά του, περιοριζόμενοι σε απλή καταγραφή της κατάστασης. 

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη. Η τρόικα ήταν θετική, αλλά ορισμένα Κράτη-Μέλη ήταν πολύ σκληρά στη θέση τους», σημείωσε  αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών από τον τόπο εκτύλιξης του δράματος.

«Υπάρχει ζωντανή ελπίδα, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση το Νοέμβριο», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup καταδείχθηκε πως οι αποφάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σε περίπτωση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
Κατά τη συζήτηση, επισημάνθηκε ότι η Αθήνα δεν πρέπει μόνο να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά της, αλλά και να προωθήσει γρηγορότερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου