Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στο στόχαστρο 161 offshore με έδρα το Κρανίδι


Κοντά στην παραγραφή βρίσκονται ανέλεγκτες χρήσεις 161 υπεράκτιων εταιρειών ελεγκτικής αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου με έδρα το Κρανίδι.

Σημειώνεται πως το Κρανίδι Αργολίδας έχει χαρακτηρισθεί παράδεισος φοροδιαφυγής αφού πολλές εταιρείες offshore έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις ή πανάκριβες βίλες και οι ιδιοκτήτες τους αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους.


Ενδεικτικό του τι συνέβαινε είναι ότι μέχρι το 2009 όλες μαζί οι offshore εταιρείες πλήρωναν 50 χιλιάδες ευρώ για φόρους. Το 2011 λόγω των ελέγχων και για την ακρίβεια, μόνο το τελευταίο τετράμηνο, οι φόροι που πλήρωσαν έφτασαν τα 6 εκατομμύρια.

Οι ίδιοι έλεγχοι αποκάλυψαν πως σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενοι στο Κρανίδι με εισόδημα της τάξεως των 10.000 ευρώ εμφανίζονταν διαχειριστές δεκάδων υπεράκτιων εταιρειών ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Πλέον, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αγωνίζονται προκειμένου να ρίξουν φως σε 184 υπεράκτιες εταιρείες (offshore) που εμφανίζονται να έχουν έδρα τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου. Η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου τον περασμένο Ιούνιο απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δηλώνει ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 offshore.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο στάδιο της δημοσίευσης βρίσκεται πλέον υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 υπεράκτιων εταιρειών εταιρειών, οι υποθέσεις των οποίων παραγράφονται μέχρι 31.12.2012 και είναι ελεγκτικής αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου