Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

“16-20 δισ. στην Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου”


Angela-Merkel-Antonis-Samaras
Με αποκλειστικό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε πριν από λίγο ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αποφασίσουν την 12η Νοεμβρίου την αποστολή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Το ποσό θα ανέρχεται σε 16-20 δισ. ευρώ και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί πιθανότατα την άνω ημερομηνία.

Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η επιπλέον χρηματοδότηση είναι αναπόφευκτη και αναμένεται να συνοδεύει την επίσημη έγκριση για την διετή παράταση στην εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από το νέο μνημόνιο με την τρόικα, λόγω της επιμήκυνσης του σχεδίου δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5%, θα υποχρεωθεί να εξοικονομήσει λιγότερα χρήματα σε σχέση με το συμφωνηθέν κατά την προσεχή διετία, δηλ. οι στόχοι δεν αναμένεται να επιτευχθούν πριν το τέλος του 2016.
Το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο ως το τέλος του 2020 είναι ακόμα και στους κόλπους της τρόικας αμφισβητούμενο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί εφικτή την επίτευξη των στόχων πριν το 2022, ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στο προσυμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, η ευρωζώνη θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα επιπρόσθετη βοήθεια ώστε να περιορίσει το χρέος της και ετοιμάζεται να περικόψει περαιτέρω το επιτόκιο των χορηγούμενων δανείων, αλλά και να μεταθέσει τον χρόνο αποπληρωμής τους. Τα κράτη της ευρωζώνης αντίθετα, δεν φέρονται διατεθειμένα να προχωρήσουν σε νέο άμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθετη άποψη του ΔΝΤ.
Ενδιαφέρουσα σίγουρα αναμένεται και η συζήτηση για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η Angela Merkel, που διαρκώς επιμένει ενώπιόν του,  ότι κάθε πακέτο είναι το τελευταίο, θα χρειαστεί να δικαιολογήσει εκ νέου τους λόγους που τα εκπονημένα προγράμματα έπεσαν για μια ακόμη φορά έξω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου